Akkerbouw- en loonbedrijf Van der Poel in het Zuid-Hollandse Abbenbroek zet precisielandbouw in om nu en in de toekomst efficiënt te werken. Het is ook de belangrijkste reden om deel te nemen aan de Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL). “Niet per se om voorop te lopen, maar vooral ook om de theoretische kennis te verenigen met de praktijk en te kijken welke technieken op mijn bedrijf passen.”
De aanwezigheid van een breedmeststrooier op het bedrijf van Van der Poel heeft de deur naar meer precisietechnieken opengezet. “We werken veel samen met loonbedrijf Varekamp in Tinte. Dat is het bedrijf van mijn ooms. Zij doen ook veel in afzet van de compostering in de Botlek. Eigenlijk zochten zij ook zoiets. Om elkaar niet in de wielen te rijden, is het idee ontstaan om beide een wagen tekopen en dan samen te werken. We hebben er toen twee verkocht en daar is er één voor terug gekomen. Een Tebbe MS 140.”
Juiste afgifte dankzij taakkaarten
Van der Poel werkte al samen met ‘groeispecialist’ Van Iperen BV uit Westmaas. “Op basis van taakkaarten hebben we bodemherbiciden gespoten in de zaaiuien en dat bevalt enorm goed.” De precisieafdeling van Van Iperen neemt Van der Poel daar bij aan de hand. De specialisten maken taakkaarten, dat doen ze ook voor het strooien om tot de juiste instelling van giften te komen. “Zij mailen die naar ons en wij laden het in. In principe kunnen we dat voor onze eigen percelen ook zelf, zeker als ze al gescand zijn, maar ze zijn daar zo gedreven in dat is dan snel geregeld. Zeker in de drukke tijden is het ideaal dat je van die expertise gebruik kunt maken.”
Verschillende sporen in NPPL
Deelname aan NPPL levert Van der Poel goede contacten op. De verhalen van andere deelnemers inspireren hem om te kijken hoe hij met het huidige machinepark zaken anders kan doen. “Al moet ik wel zeggen dat ik wat meer had verwacht van het verenigen van de theoretische kennis naar de praktijk.” Daarom kiest Van der Poel er voor om gebruik te blijven maken van de diensten van Van Iperen. “Zij kennen mijn bedrijf en mijn situatie.”
Het NPPL-project loopt op het bedrijf van Van der Poel over drie sporen, die met name op het akkerbouwgedeelte zijn gericht. “Allereerst plaatsen we gericht in de percelen vochtsensoren en we hebben twee weerstations. We experimenteren hier nog altijd mee, maar het idee is om uiteindelijk te beregenen op maat in de vroege aardappelen en vroege plantuien. Het is met deze sensoren wel belangrijk om te bepalen wat je er mee wilt en wat je kunt. We plaatsen ze nu op knol- en op ploegniveau. Dat moet uiteindelijk een bruikbaar beregeningsadvies opleveren. Nou is de beschikbaarheid van zoet water bij ons op zich niet een groot probleem. We hebben voldoende zoet water. Dat wordt erg goed gemeten. Ondanks dat we relatief dichtbij de zee zitten, is van verzilting hier geen sprake.”
Vader Bram van der Poel was een gedreven koeienman, maar is in 2003 gestopt om zich op akkerbouw te richten. Het melkveebedrijf in Tinte had zo’n vijftig hectare scheurbare grond, wat kon worden omgezet. Peter van der Poel is in 2007 in het bedrijf gekomen en toen is ook de loonwerktak aan het bedrijf toegevoegd. “Mijn vader op de kipper en ik op een mobiele Volvo EW140C-graafmachine.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Loonbedrijf Van der Poel en Martin de Vries