Waar groenbemesters momenteel hun opgang maken in de akkerbouwsector, passen bloembollentelers die al decennia toe. In de Noord-Hollandse kuststreek is het voor zeventig procent Japanse haver dat wordt ingezet als voorvrucht, om verstuiven te voorkomen en het beperkte organische stofgehalte in de bodem aan te vullen. Om het taaie gewas optimaal te verkleinen heeft agrarisch loonbedrijf M. Konijn bv uit Sint Maartensvlotbrug een Dücker GFM 740-triple hakselaar aangeschaft.
Medewerker Jonno Groen van agrarisch loonbedrijf M. Konijn rijdt met de 215 pk John Deere en de Dücker triple hakselaar door de Japanse haver. Het gewas is al behoorlijk hoog, maar de hakselkwaliteit is bijzonder hoog. Het taaie gewas is door de zwaarte van de klepels en de toeren van de as tot een fijn maaisel. “Japanse haver wil wel tot twee meter hoog groeien”, weet eigenaar Vincent van Gijtenbeek van het loonbedrijf te vertellen. “Omdat deze groenbemester onderin houterig is, is een hoge hakselkwaliteit van groot belang. Later gaan we er met een schijveneg doorheen. Dan wil je wel een egaal hakselbeeld hebben om de inwerking optimaal te hebben. We hebben het over zo’n tachtig kilo Japanse haver dat we per hectare zaaien. Door effectief te hakselen hoeven we minder dood te spuiten.”
Mooi bodemvolgend
Om een egaal hakselbeeld te krijgen en tegelijk in te zetten op kwaliteit, zocht Van Gijtenbeek naar een brede kneuzer. “Met een netto werkbreedte van 7,40 meter is er in het midden voldoende overlap, zodat je ook tijdens het hakselen bochten kunt maken, zonder dat er gewas blijft staan. Vaak zijn klepelmaaiers te smal, vaak maximaal drie meter werkbreedte. Veel boeren maaien met vlindermaaiers in het gras. Eigenlijk wilde ik ook zoiets, maar dan voor groenbemesters. De trekker blijft schoon, omdat er een goede beschermingskap bij de rol zit. Bovendien is de techniek mooi bodemvolgend en je hebt in plaats van drie arbeidskrachten per spoor maar één nodig. Mijn idee heb ik in 2020 neergelegd, maar er zijn maar weinig merken die een vlinderhakselaar in het assortiment hebben.”
Via dealer Kraakman in ’t Zand en importeur Kruse uit Ootmarsum kwam het Noord-Hollandse loonbedrijf bij Dücker uit. Ook de Duitse fabrikant had nog niet een variant in het assortiment, die naadloos paste bij het idee van Van Gijtenbeek. “Je loopt eigenlijk wat vooruit op de muziek, maar Dücker wilde wel meedenken. Die verwacht natuurlijk ook meer werk, want deze toepassing levert een arbeidsbesparing op en overal kampt men met hetzelfde probleem, namelijk dat personeel schaars is.”
De frontmachine is door Kraakman voorzien van een speciaal ontwikkelde ‘getrokken bok’ met hydraulische bodemontlasting. Ook aan de achterzijde is hier aandacht voor. “Dit zorgt voor perfecte bodemvolging.” De hydraulische bodemvolging is traploos in te stellen zodat bij de verschillende ondergronden, zacht of hard, de druk op de grote looprollen ontlast kunnen worden.”
180 pk is toch wel een minimum
Resultaat mag er met de Dücker GFM 740-triple hakselaar zijn. Een machine die, ook ten opzichte van de eerder machines die op loonbedrijf M. Konijn hebben gedraaid, fijn hakselt en bovendien licht trekt. “We hebben er nu een 215 pk trekker voor staan, maar minder zou ook wel kunnen. 180 pk heb je denk ik wel nodig om de toeren te kunnen draaien om de beste hakselkwaliteit te kunnen behalen.”
Loonbedrijf M. Konijn verzet veel werkzaamheden voor de bloembollentelers in de omgeving. De toepassing van groenbemesters wordt in die tak van de landbouw al dertig tot veertig jaar toegepast. Vooral ook om verstuiven tegen te gaan, maar ook omdat het organische stofgehalte in de bodem op peil te brengen. Japanse haver is daarbij het meest populair. Het hakselen vindt doorgaans in de nazomer plaats. De weersomstandigheden zijn niet van groot belang. “Eigenlijk kun je op zand altijd wel aan de slag. De ondergrond laat het heel lang toe. De Dücker heeft nog als voordeel dat het een slepende machine is, door de getrokken bok. De hakselaar is spoorvolgend en zweeft als het ware over de bodem.”
Met een snelheid van drie kilometer per uur kan met de Dücker twintig hectare per dag hakselen. “Daarmee hebben we ook de capaciteit die we zochten.”
Meer weten over de mogelijkheden van Dücker? Neem contact op met Kruse Ootmarsum. Bel met 0541 291756, mail naar info@kruse.nl of kijk op www.kruse.nl.
Tekst en beeld: Martin de Vries