CLAAS is een samenwerkingsverband aangegaan met de Nederlandse start-up AgXeed B.V. en heeft als teken van hun inzet een minderheidsbelang verworven in de internationale financieringsronde van de onderneming. Het doel is om samen te werken aan de ontwikkeling en commercialisering van autonome landbouwmachines.
De landbouwsector moet de productiviteit in de komende decennia verder verhogen om te voldoen aan de behoeften van een groeiende wereldbevolking. Tegelijkertijd blijft het aantal werknemers in de industrie, gemeten in termen van oppervlaktegrond dalen. Dit terwijl geschoolde arbeidskrachten in sommige regio’s steeds moeilijker te vinden zijn; en boeren nog steeds langer werken dan veel andere sectoren.
De landbouwmachinesindustrie heeft verschillende oplossingen bedacht om deze uitdagingen aan te pakken. Dit is variërend van assistentiesystemen voor machinisten en machineoptimalisatiesystemen tot precisielandbouwtechnologieën en zelfs autonome machines in verschillende grootte- en prestatieklassen. Voor CLAAS is samenwerken met en investeren in AgXeed een logische stap in de richting van toekomstbestendige technologieën.
Schaalbare technologie en goed ontwikkelde randapparatuur
AgXeed uit Nederland biedt een slim, duurzaam en volledig autonoom systeem met schaalbare hardware, virtuele planningstools en uitgebreide datamodellen, waardoor het vandaag de dag een van Europa’s toonaangevende bedrijven in deze sector is. Daartoe brengt AgXeed zijn autonome AgBot naar velden, weilanden en speciale gewassen naast een volledige reeks randapparatuur voor voertuigen.
Het doel is om deze autonome veldrobot met diesel-elektrische aandrijving, wielen of rupsbanden, tot 156 pk en standaard driepuntskoppeling, te helpen bij een breed scala aan taken in de toekomst. “Onze betrokkenheid biedt CLAAS toegang tot innovatieve technologieën in een vertrouwd marktsegment en vult onze eigen expertise op het gebied van autonomie en robotica aan”, legt Thomas Böck, CEO van de CLAAS Group, uit. “AgXeed profiteert op zijn beurt van onze uitgebreide expertise en netwerken op vele gebieden, zoals gegevensoverdracht, interfaces en aandrijflijnoplossingen.
Het is naar onze mening een win-winsituatie en een van de redenen waarom we hebben besloten om te investeren in dit start-upbedrijf, evenals het feit dat de beoogde AgXeed-technologieën zich in een geavanceerde staat van ontwikkeling bevinden. Deze oplossing biedt boeren en aannemers een concrete economische meerwaarde, en bovendien is deze binnenkort beschikbaar.”
Snelle beschikbaarheid op de markt
“Deze vorm van samenwerking weerspiegelt precies waar we bij AgXeed voor staan”, vult Joris Hiddema medeoprichter van AgXeed B.V. aan. “En dat betekent dat we toekomstgerichte allianties moeten sluiten tussen innovatieve bedrijven die streven naar duurzame landbouw waarbij boeren in staat zijn om de productiviteit te optimaliseren, met behoud van de bodem en het milieu. In CLAAS hebben we een partner aan boord die gelooft in en onze ideeën deelt over de toekomst van de landbouw en onze oplossingen op het gebied van boeren zal versnellen”.
AgBot zal naar verwachting samen met de bijbehorende softwareoplossingen en platforms in 2022 worden gelanceerd. Het product en de diensten bieden klanten een duurzame meerwaarde. De AgBot zorgt voor de eentonige, vervelende en in sommige gevallen gevaarlijke taken. Hierdoor hebben boeren meer tijd hebben om de uitdagingen aan te gaan waarmee ze vandaag zijn geconfronteerd. Concreet verhoogt het ecosysteem rond de centrale, webgebaseerde plannings- en analysetool de efficiëntie door geautomatiseerde, geoptimaliseerde routeplanning en machine-instellingen. Optionele rupsbanden met bandbreedtes van 300 tot 910 mm. Dit gecombineerd met een laag maximaal gewicht van 6,0 t (zonder ballast) maakt de AgBot zeer bodemvriendelijk.
Het voertuig beschikt ook over een instelbare spoorbreedte, load-sensing hydraulica en een koppeling met een hefvermogen tot 8,0 t. Een elektrische aftakas, onafhankelijk van het motortoerental, en externe hoogspanningsaansluitingen zijn optioneel beschikbaar. De elektrische apparatuur bevat alle technologie die nodig is voor gevaren- en obstakeldetectie, naast een RTK-stuursysteem.
AgBots zal worden gelanceerd in verschillende maten en prestatieklassen. Verdere oplossingen zijn momenteel in ontwikkeling.
Bron: Kamps de Wild