Over pakweg vijf jaar wil Vink BV uit Dwingeloo (Drenthe) zich meer gaan specialiseren in bepaalde werkzaamheden en meer adviezen aan klanten geven. “Afscheid nemen van machines waar wij te weinig mee werken. Dat is ons doel voor de toekomst”, vertelt Richard Wijntjes (30). Wijntjes is samen met twee broers Rick en Danny en zus Daphne eigenaar van loon- en grondverzet & mechanisatiebedrijf Vink BV, dat in 1966 is opgericht. “We woonden achttien kilometer hier vandaan en hoorden dat dit bedrijf te koop stond. Samen met onze ouders hebben wij twaalf jaar geleden de beslissing genomen om het te kopen”.
De familie Wijntjes is niet alleen eigenaar van Vink BV. Ook staan zij te boek als (gedeeltelijk) eigenaren van loon- en aannemersbedrijf De Samenwerking BV te Elsloo (Friesland), loon-, droog-, en mechanisatiebedrijf Wijntjes-Eijbergen BV en SWW Agro Transport uit Oosterwolde (Friesland) met een personeelsbestand van ongeveer honderd medewerkers in totaal. “Sinds de overname twaalf jaar geleden, zijn wij flink gegroeid. In 2008 hadden wij één hakselaar en snijwagenploeg. Nu hebben wij bij Vink BV vier snijwagens en vier hakselploegen”.
Werkzaamheden goed verdeeld
“Op ieder bedrijf zit een planner, een boekhouder en administrateur. Dat hebben wij allemaal goed gescheiden om het overzicht te kunnen bewaren. Mijn broer Danny is verantwoordelijk voor de mechanisatie en onderhoud en reparaties van machines, broer Rick is meewerkend voorman en rijdt op de hakselaar, de kraan en doet veel uitvoerend werk, zus Daphne is verantwoordelijk voor de administratie. Ik hou de ‘ballen in de lucht’ en rij heen en weer tussen de verschillende bedrijven. Zo hebben wij in hoofdlijnen de taken onderling verdeeld”, vertelt Richard Wijntjes vanuit de kantine in Dwingeloo.
Doen van alles
“Bij Vink BV waar zo’n veertig medewerkers actief zijn, werken wij aan een breed scala aan soorten opgaves. Eigenlijk doen wij alles. Van agrarisch loonwerk, klein en groot grondverzet, kabel- en leidingwerk tot dorpsinrichtingen, wegenbouw en klussen bij particulieren bijvoorbeeld het aanleggen van tuinen of paardenbakken. Voor het aanleggen van gas, water en elektra zijn we met name bezig voor opdrachtgevers zoals de BAM, Baas en Siers. De verdeling is vijftig procent agrarisch loonwerk en vijftig procent grondverzet. We rouleren met het personeel tussen de verschillende werkmaatschappijen. In de regio Dwingeloo waar we voornamelijk te maken hebben met zand-, leem- en veengronden bevinden zich melkveehouders, akkerbouwers, bloembollen- en aardappeltelers. Voor hen voeren wij veel verschillende werkzaamheden uit.”
Grasdrogerij in Oosterwolde
In Nederland bevinden zich een zestal grasdrogerijen. De familie Wijntjes heeft er in het Friese Oosterwolde ook eentje in eigendom. “Binnen zes uren wordt het gras van het land gehaald en naar de grasdrogerij getransporteerd. Door middel van warme lucht in de drooginrichting en droogtrommels wordt het gras gedroogd en vervolgens verwerkt als grasbrokken. De klant bepaalt wat hij met het gras wil. Gras in de kuil, in de baal of in de brok. Wij kunnen het allemaal uitvoeren. De verhouding balen, gras- en maïskuilen, grasbrokken verschilt ieder jaar. Het is mede afhankelijk van het weer per seizoen. Dit jaar gaat er iets minder gras naar de drogerij omdat de ruwvoervoorraden wat lager liggen. Het gras waar grasbrokken van wordt gemaakt, wordt door de twee wagens met weeginrichting gewogen. Wat wij in balen persen wordt niet gewogen. Nog niet, want met het oog op steeds meer eiwit van het grasland halen, verwacht ik in de toekomst een stijging van de productie van grasbrokken”, aldus Wijntjes.
De Samenwerking
“Begin 2020 hebben wij een gedeelte van loon- en aannemingsbedrijf De Samenwerking BV overgenomen. De kostprijs van de machines wordt duurder en de klanten vragen steeds meer kennis. Nu kunnen wij bepaalde machines zowel voor klanten van De Samenwerking als voor Vink BV gebruiken. Vink BV had bijvoorbeeld perswikkelcombinaties en De Samenwerking niet. En andersom had De Samenwerking veldspuiten en Vink BV niet. Dus het meer inzetten van machines is het idee erachter.”
Mesthandel en mestverwerking
“De distributie en handel van de mest valt onder zusterbedrijf SWW Agro waar een vijftal medewerkers actief is. Dit gebeurt voornamelijk in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Noord-Holland”, aldus Wijntjes. Voor het uitrijden van mest heeft Vink twee Roelama sleepslangcombinaties en drie uitrijtanks (twee keer Veenhuis en een Joskin). “Bij De Samenwerking rijden wij de mest uit met drie zelfrijzende mesttanks van Vervaet en een sleepslangcombinatie van Schouten.”
Sleepslangbemester met dubbele schijf
“Voor zover wij weten, zijn we het enige loonbedrijf in Nederland, dat sinds 2014 met dubbele schijven op de sleepslangbemester mest injecteert. Dat bevalt goed. Het voordeel is dat wij het gehele jaar door op de zandgronden mest kunnen inbrengen en niet alleen in het vroege voorjaar voor de eerste snede. Door de dubbele schijven, het draaien en de snijbeweging gaat de schijf makkelijk de grond in, ook wanneer deze als gevolg van droogte wat hard is. Het nadeel van een enkele bolle schijf is dat deze tijdens de warme zomermaanden en droge grond moeilijker de grond in gaat. In 2014 hebben wij hiervoor gekozen en het bevalt erg goed. Om het gewicht goed te verdelen hebben wij speciale meeloopwielen en 900/60R42 grote banden gemonteerd”, aldus Wijntjes.
NIR-sensoren
“NIR-sensoren hebben wij nog niet op de mesttank bevestigd, maar wel op twee hakselaars. In feite kunnen we aan de hand van stikstof- of fosfaatbehoefte plaatsspecifiek bemesten. Maar je moet eerst precies weten wat er van het land afkomt en wat het gewas nodig heeft. Die vraag proberen wij nu bij de klanten te creëren”, vertelt Richard Wijntjes. We hebben een drietal John Deere hakselaars van het type (9800 i, 7750 i en 7450) en een Claas Jaguar 870. Op de John Deere 9800i en 7750 zitten sensoren waarmee we alles wat je nodig hebt dus de VEM, ruwas, drogestof-, eiwit-, en suikergehalte kunt meten. In de maïs ook het zetmeelgehalte”.
Het zaaien van grasklavers en graskruiden
Dit betreft een artikel uit het vakblad de Loonwerker. Het hele artikel lezen, of soortgelijke artikelen thuis op de mat? …..
Wilt u verder lezen? Vul dan onderstaand formulier in!
Tekst: Annelies Bakker
Beeld: Loonbedrijf Vink BV & Annelies Bakker