Rantsoen en ruwvoer zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er is dan ook steeds meer aandacht voor ruwvoeroptimalisatie. Volgens sectormanager Wim Jaspers van Van Iperen B.V. is dit terecht: “Het belang van veel en goed ruwvoer en veel melk uit eigen ruwvoer wordt steeds meer voelbaar in de portemonnee. Ook arbeid is steeds meer een beperkende factor op groter wordende bedrijven. De rol van de loonwerker wordt voor de veehouder steeds belangrijker.”
Een rantsoen bestaat gemiddeld voor 65% uit ruwvoer. Betere grip op dit deel van het rantsoen is dus van grote invloed op ‘probleemloos’ melken. Het ruwvoerproces uitbesteden kan een goede keus zijn stelt Jaspers. “De veehouder heeft zelf niet altijd de tijd en capaciteit. Bovendien dragen investeringen in machines enorm bij aan verhoging van de vaste kosten. De loonwerker beschikt over materiaal om precisiebemesting toe te passen en is in staat om met weeginrichtingen op wagens en/of hakselaars de opbrengsten nauwkeuriger te bepalen. Ook heeft hij een grotere keus aan machines om negatieve invloeden op bodemstructuur zoveel mogelijk te voorkomen of op te heffen. De keuzes en de mogelijkheden van de loonwerker zijn dus van invloed op het gewas en het ruwvoer.”
Om loonwerkers te faciliteren zorgt Van Iperen ervoor dat hun producten gemakkelijk toe te dienen zijn. Jaspers: “Wij hebben meststoffen en inkuilmiddelen die geschikt zijn voor alle toedieningsapparatuur. Zo kan techniek nooit de beperkende factor zijn in het ruwvoerproces en kunnen veehouder en loonwerker samen aan een optimaal resultaat werken.”
Bezoek de stand van Van Iperen B.V. tijdens de RMV Gorinchem (standnummer 222).