In Dronten is afgelopen week gestart met een speciaal digitaal netwerk voor de communicatie met kleine energiezuinige sensoren en apparaten t.b.v. toepassingen in de agro sector. Het betreft een zogenaamd LoRaWAN netwerk. LoRaWAN staat voor Long Range Wide Area Network.
Door dit netwerk kunnen vele partijen in de agrarische sector, sneller, veiliger en efficiënter te werk gaan. Internetprovider Solcon, Aeres Praktijkcentrum Dronten, Atilas Automatisering, AppsforAgri, CAH Vilentum Hogeschool en Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland hebben de handen ineen geslagen in het pilotproject “The Things Network Agri Flevoland” of kortweg “TTN Agri Flevoland” om zo innovatie in de agrarische sector te stimuleren.
Het pilotproject voor de agro sector bij het Aeres Praktijkcentrum in Dronten is uitermate geschikt voor het ontwikkelen van nieuwe sensoren en toepassingen specifiek voor de agro sector.
Het netwerk TTN Agri bij het Aeres Praktijkcentrum in Dronten is gestart als pilot. De aangesloten partijen richten zich op de infrastructuur, de studenten van CAH Vilentum gaan aan de slag met het definiëren van mogelijke toepassingen, de meest kansrijke toepassingen zullen verder uitgewerkt worden in applicaties voor de eindgebruikers door de deelnemers.
Naast het pilotproject in Dronten wordt er vanuit de stichting “The Things Network Flevoland”, gewerkt aan een dekkend LoRaWAN netwerk voor heel Flevoland. “Een groot voordeel van LoRaWAN is dat een ontvanger in landelijk gebied zoals Flevoland sensoren kan ontvangen tot ca. 15 kilometer afstand, hierdoor is met een beperkte investering een Flevoland dekkend netwerk te realiseren”.
Daarnaast gebruiken de sensoren zeer weinig elektriciteit en dat maakt deze techniek zeer geschikt voor zogenaamde “Internet of Things” ofwel “IoT” toepassingen. Een netwerk waarin apparaten met elkaar en met applicaties communiceren. Denk voor de agrarische sector aan sensoren die data loggen over temperatuur, vocht, waterstand of bijvoorbeeld iets dat open of dicht gaat. Het is zelfs mogelijk tijdens het rooien te meten hoe groot de kans op beschadigingen van het product is door een sensor mee te rooien. De techniek is “hot” en de ontwikkelingen op dit gebied gaan snel.
Bron: Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland