Tot vorig jaar was Herald Franken Volmerink van het gelijknamige loonbedrijf naar eigen zeggen ‘antibaal’, of eigenlijk anti-rondebaal. “Ik houd zelf ook melkvee en het verwijderen van wikkelfolie en netbinding vind ik onhandig.”
Mede daardoor was er op het loonbedrijf alleen een kleine pakkenpers aanwezig. Franken Volmerink liet zich begin 2017 echter overtuigen door Göweil om een perswikkelcombinatie uit te proberen, mede omdat er in de omgeving nog geen pers met foliebinding draaide. “Dat was een twee jaar oude jong gebruikte combi. Het snij- en het perswerk daarvan beviel prima.” Dat weerhield hem er niet van om in het eerste jaar toch 2.500 balen te persen en te wikkelen. “Het goede snijwerk en het foliebinden zijn goede argumenten om met name melkveehouders te overtuigen.”
In april dit jaar kwam er een nieuwe perswikkelcombinatie met één invoerrol voor het bindfolie en daarmee zijn de eerdere problemen opgelost. “De instellingen komen wel nauw, en je kunt niet zomaar iedereen met de combinatie op pad sturen. Vooral in hooi moet je erg oppassen dat het bindfolie niet door de persrollen gegrepen wordt.” Franken Volmerink perste tot eind mei alweer 1.000 balen. “Het brandstofverbruik met alle messen erin valt mij mee, ook bij 13 tot 14 km/h.” De enige wens die leeft, is dat er grotere banden onder zouden moeten kunnen zodat de combinatie wat lichter trekt.
Ervaring 2: Loonbedrijf Gebroeders Oste, Kruibeke-Bazel (Oost-Vlaanderen) ‘De pers snijdt kort en zuiver, iets wat de klanten zeker weten te appreciëren’
De Gebroeders Oste zijn ondertussen hun derde seizoen aan de slag met hun Göweil pers. Sinds dat de Göweil perswikkelcombinatie ingezet wordt is het aantal balen dat gemaakt wordt verdrievoudigd. De broers maakten een resolute keuze voor de pers. “We wilden iets anders dan onze concurrenten hier in de buurt”, vertelt Nick Oste. Iets anders, dat konden meerdere persen zijn, maar na de Göweil te gaan bezichtigen bij een collega loonwerker in Wallonië waren de voordelen van de pers duidelijk.
“De mogelijkheid tot dubbele binding, de kunstoffen schrapers in de pick-up en de hydraulische dissel zijn maar enkele voordelen die ik zo direct kan opnoemen,” verduidelijkt Nick. “We hadden al ervaring met Göweil, voor de G1-F125 Kombi hadden we reeds een wikkelcombinatie met een andere pers in van hun. De stap naar deze combinatie was dus ook logisch voor ons.” De kwaliteit van het snijwerk springt ook in het oog. “Het is natuurlijk geen hakselaar, maar de pers snijdt kort en zuiver, iets wat de klanten zeker weten te appreciëren.” Of er ook nadelen zijn?
“De pers vraagt wel wat vermogen, er mag dus gerust een stevige trekker voor hangen. Toen we begin dit seizoen er een New Holland met 165 pk hadden voor hangen ging het persen niet heel vlot. Marijke, mijn vrouw die ongeveer 80% van de tijd met de pers rijdt, kwam dan al eens al klagend thuis na een dag in het veld. Toen we er een zwaardere trekker voor hingen enkele weken geleden was de pers plots weg. Marijke was snel vertrokken zodat ze ook het plezier van vlot werken kon hebben!”, vertelt Nick nog lachend.
it artikel is afkomstig uit het vakblad de Loonwerker. Maak nu gebruik van onze decemberactie!