De weerkaarten voor morgen, dinsdag 4 juni zijn op zijn zachts uitgedrukt erg onheilspellend. WeerPlaza waarschuwt dat bijna alle ingrediënten aanwezig zijn om een zogenaamde 'Supercell' tot stand te laten komen. En waarschijnlijk gebeurt dit pal in de atmosfeer boven ons land.
Dit is wel een merkwaardig onderwerp. Afgelopen nacht zijn er plaatselijk een paar zware onweersbuien tot ontwikkeling gekomen, maar daar bleef het vervolgens bij. De maandag (vandaag) verloopt grotendeels droog en bewolkt. De temperatuur heeft in vergelijk met de tropische dag gisteren een grote stap teruggedaan naar gemiddeld zo'n 22 graden landinwaarts.
Dinsdag 4 juni begint rustig en op veel plaatsen droog. De zon zal geregeld schijnen en daardoor loopt het kwik snel op. In de middag kan het in Den Helder zo'n 21 graden worden tot 29 graden in het zuiden en langs de oostgrens. Met name in het midden en oostelijke deel van het land is de lucht morgen opnieuw zomers warm. Met het opwarmen van de lucht wordt de kans op de vorming van pittige onweersbuien wel groter. Echter, kan het nu anders gaan lopen dan normaal op een broeierige dag. Nederland moet zich volgens WeerPlaza opmaken voor extreem zwaar onweer. We hebben het hier over het ontstaan van een Supercell.
Wat is een Supercell?
Een Supercell is een enorme onweersbui met een rondraaiende opwaartse luchtstroom. Het is het zwaarste type onweersbui dat er op aarde kan voorkomen. Deze variant kan zorgen voor grote hagelstenen, zeer zware windstoten en voornamelijk veel ontladingen in enkele minuten produceren. Ook kan er een tornado tot stand gaan komen. Om een Supercell te laten ontstaan zijn er twee dingen nodig. Aan de ene zijde een hoge temperatuur en aan de andere kant een grote luchtvochtigheid aan de grond. Daarnaast moet er verder juist koude lucht op enige hoogte in de lucht aanwezig zijn en is een toenemende windsnelheid nodig.
WeerPlaza meldt dat, wanneer er dinsdag 4 juni, in de loop van de dag aan deze genoemde factoren wordt voldaan, we ons moeten opmaken voor zwaar onweer. De vraag is natuurlijk altijd of de Supercell daadwerkelijk zal ontstaan en waar dat precies zal gaan gebeuren. Zoals altijd met het weer blijft er natuurlijk ook een kans aanwezig dat het wel gaat betrekken, maar dat de temperatuur niet hoog genoeg komt om een Supercell te kunnen laten ontstaan. Daarnaast komen zulke zware buiencomplexen zeer plaatselijk voor.
Onstabiliteit in de atmosfeer
Maar ook in de late dinsdagmiddag en avond blijft de lucht behoorlijk onstabiel. Daarbij is er een grote kans dat er een actieve buienlijn over het land zal gaan trekken. WeerPlaza meldt ook niet zomaar dat er hoe dan ook rekening gehouden moet worden met zware buien, extreem veel regen in korte tijd, zware windstoten tot 110 km per uur en grote hagelstenen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen deze in lijn vanuit het zuiden noordwaarts over het land gaan trekken.
Onbestendig
Na dinsdag blijft echter ook woensdag een dag met een mix van wolken, zon en een aantal stevige buien. Op sommige plaatsen kan het langdurig droog blijven terwijl met name het westen voornamelijk nattigheid te verwerken krijgt. Dit zal voornamelijk in de avonduren gaan plaatsvinden. Echter zijn er woensdag wel grote temperatuurverschillen te bespeuren in het land. Zo wordt het in het westen niet veel warmer dan 18 graden, terwijl het oosten nog makkelijk de 28 graden kan halen.
In de tweede helft van de week doet in het hele land de temperatuur een stap terug en blijft er dagelijks kans op een bui.
Bron: WeerPlaza