We hebben de zwaarste buien gister overdag en gisteravond gehad en de warmte is daarmee verdreven, maar dat wil niet zeggen dat de hitte nu voorgoed het land uit is. Sterker nog, de kans op een hittegolf volgende week groeit en groeit met de dag.
Wat is ook alweer de voorwaarde voor een officiële hittegolf? De regel is duidelijk: tenminste 5 dagen op rij moet de maximumtemperatuur boven de 25 graden uitkomen. Op drie van die dagen moet het ook tropisch warm worden met tenminste 30 graden. Als dit op het hoofdstation in De Bilt gebeurt spreken we van een landelijke hittegolf. Wordt deze reeks ergens anders waargenomen dan is er sprake van een regionale hittegolf. Vorig jaar, toen we een zeer extreme zomer beleefden in Nederland hadden we twee landelijke hittegolven. Van 15 t/m 27 juli en van 29 juli t/m 7 augustus.
Zeer warm weer in aantocht
Vanaf vrijdag wordt het weerbeeld een stuk minder wisselvallig. In de ochtend kan er nog een regenbui vallen, maar in de middag blijft het op steeds meer plaatsen droog en geleidelijk breekt ook de zon vaker door. De maxima liggen tussen 17 en 22 graden, natuurlijk nog te laag voor een hittegolf, maar in het weekend zien we de temperaturen stijgen. Zondag zoekt de wind de oosthoek op en stijgt het kwik in een groot deel van het land tot boven 25 graden. Dit zou zomaar de eerste dag van de hittegolf kunnen worden.
Tropische sferen
Het Europese en Amerikaanse model laten volgende week de temperatuur flink omhoog schieten. Vanuit Noord-Afrika komt zeer warme en droge lucht onze kant op en in de bovenlucht. Maandag, dinsdag en woensdag is de kans op 30 graden in het binnenland vrij groot. Het is daarbij zeer zonnig, Donderdag en vrijdag kan het ook nog zeer warm worden maar dan zien we wel geleidelijk de onzekerheid in de pluim sluipen. Toch lijkt de 25 graden nog zeer goed mogelijk en daarmee zou de hittegolf een feit zijn. Een regionale hittegolf in het oosten en zuiden maakt de meeste kans, maar ook een landelijke hittegolf sluit ik niet uit.
Hierboven staan twee temperatuurkaarten voor woensdagmiddag 26 juni a.s. De eerste is het Europese model, de onderste die van Amerika. Dit is slechts een enkele uitvoer. Het is echter meer aan te raden om naar de pluim te kijken die het Europse model weergeeft (zie hieronder). Hier zien we een rode lijn die de gemiddelde waarde aangeeft van alle uitkomsten op dat moment. Met de grijze zone wordt de marga aangegeven waarin de uitkomsten zitten. (bron WeerPlaza).
Warmterecords
Of er daadwerkelijk ook warmterecords gaan sneuvelen is nog even afwachten. Daarvoor is het nog te vroeg en zien we in de pluimen nog teveel spreiding. Dinsdag en woensdag worden in ieder geval dagen om in de gaten te houden want dan kan de temperatuur in het binnenland oplopen tot misschien wel ruim 36 graden. De dagrecords voor 25 en 26 juni staan op respectievelijk 34,0 en 34,1 graden. In 1976 werden deze records gevestigd in Volkel.
Of het all-time warmterecord er aan gaat is nog maar zeer de vraag. Ooit werd er op een officieel meetstation van het KNMI 38,6 graden gemeten. In Warnsveld werd deze waarde op 23 augustus 1944 afgelezen door waarnemer Jan Thate. De weerkaarten lijken nu nog niet zo ver te willen gaan, maar we hebben natuurlijk nog een paar dagen te gaan en we sluiten niets uit, aldus WeerPlaza.
Bron: WeerPlaza