Het wikkelen van kuilbalen in mantel- of bindfolie in plaats van wikkelnet is relatief onbekend in Nederland. Loonbedrijf De Heus uit Bunnik (U) was een van de eerste gebruikers van Baletite mantelfolie en inmiddels zijn veel klanten overgestapt.
Mantelfolie zorgt voor een compactere baal die minder lucht bevat. Dat is beter voor de fermentatie en kwaliteit van het voer. Door de extra lagen folie is de baal stabieler en minder gevoelig voor schade.
Loonbedrijf de Heus beschikt inmiddels over vijf balenpersen: drie ronde en twee vierkante. Vorig jaar investeerde het loonbedrijf in een nieuwe McHale Fusion 3 Plus pers-wikkelcombinatie. “De keuze is op de McHale gevallen vanwege onder andere de betrouwbaarheid van de machine en de grote banden die bodemverdichting verminderen. Vanwege de goede ervaring was het vanzelfsprekend om ook deze nieuwe wikkelaar te voorzien van een optie om met mantelfolie te wikkelen”, vertelt Henk de Heus.
Eerst mantelfolie, dan wikkelfolie
De meeste klanten laten de keuze van folie over aan De Heus. Na goede ervaring met Silotite wikkelfolie, koos De Heus de afgelopen jaren voor een combinatie van SilotitePro en Baletite mantelfolie. De combinatie van mantelfolie en wikkelfolie staat bekend als het zogenaamde folie&folie systeem (F&F). Alle balen krijgen eerst drieënhalf lagen Baletite van 1380mm x 20μm en dan zes lagen SilotitePro van 750mm x 20μm. Alleen hooi wordt nog met net gewikkeld.
Betere fermentatie
Het gebruik van mantelfolie zorgt voor een compactere baal. Dit heeft voordelen voor zowel loonwerker als klant. De extra folielagen rond het midden zorgen voor een stabiele baal die minder gevoelig is voor schade. Een compactere baal bevat minder lucht en het F&F systeem zorgt voor een optimale zuurstofbarrière. Dit komt de fermentatie ten goede. Net als bij het aanrijden van een kuil geldt: hoe minder zuurstof onder het folie, hoe minder schadelijke gisten en schimmels die rotting en broei veroorzaken de kans krijgen. Een vermindering van 3 cm diameter zorgt voor 70 liter minder lucht in de baal.
In één handeling te openen
Van klanten krijgt De Heus te horen dat F&F balen vooral erg makkelijk in gebruik zijn. Zo ook van melkveehouder Peter van Rooijen uit Cothen. Hij vertelt “De balen zijn in één handeling te openen en al het folie (het binnenste mantelfolie en buitenste wikkelfolie) kan in dezelfde afvalbak. Ik vind het ook veiliger voor de koeien, een stuk net komt gemakkelijker in het voer en slikken ze door. Mantelfolie vormt samen met wikkelfolie één geheel, is dus veel makkelijker te verwijderen en mocht er dan nog een stuk in het voer terechtkomen, spugen ze het weer uit.”
Stevige, compacte balen wikkelen
• Optie folie&folie kan op bijna alle typen persen
• Balen zijn vormvast na binden
• Hoge zuurstofbarrière verbetert kwaliteit kuilvoer
Hogere kwaliteit ruwvoer
Veehouder Kees Wijnen runt een opfokbedrijf in de buurt van Bunnik. De ruwvoederwinning wordt standaard uitbesteed aan De Heus. Wijnen merkt een duidelijk verschil op tussen balen gewikkeld in net en gewikkeld in mantelfolie: “Met netbalen ontstaat er vaak schimmel en in F&F balen niet. F&F balen zijn compacter, schoner en droger. Bij balen met wikkelnet is met name de bovenkant van de baal minder goed beschermd. Met F&F balen is de kwaliteit met name aan de bovenrand aanzienlijk beter. Er gaat niets meer verloren.”