Tussen al het glimmende rood op de Grimme-stand op de Agritechnica in Hannover springt de Harvey.one misschien niet meteen in het oog. De zelfrijdende rooier op rupsonderstel steekt vanwege het handzame formaat van 5 bij 2,5 bij 2,2 meter wat af tegen de immense rooiers, bunkerladers en ander machinegeweld. Het is desalniettemin een blikvanger. Vooral omdat de ontwikkelingen rond de teelt van zoete aardappelen niet stilstaan.
De Harvey.one loopt al met succes op Duitse akkers. Grimme heeft hoge verwachtingen van de eerste zelfrijdende aardappelrooier met rupsonderstel. De vraag naar zoete aardappelen stijgt enorm, ook in Duitsland. Net als in Nederland wordt het product vooral geïmporteerd, maar steeds meer akkerbouwers wagen zich aan de teelt. Het gewas is echter kostbaar en zeer gevoelig. De oogst wordt vaak met de hand gedaan, ook omdat de zoete aardappel over het algemeen op kleine percelen wordt geteeld. Dat houdt de inzet van grote machines tegen.
De rooier is onder de vleugels van Schmiede.one ontwikkeld. Een in 2017 start-up uit Düsseldorf, dat door Grimme is opgericht. Belangrijk doel is om de Harvey.one gedreven door intelligente techniek autonoom door het veld te navigeren, zodat de chauffeur een plek aan de leestafel kan innemen. Schmiede.one heeft op een eigen perceel zelf zoete aardappelen geteeld en gerooid om uiteindelijk tot de perfecte machine te komen.
Klein maar vernuftig
Het rooien gaat door middel van de bewezen rugopname van Grimme. Het gewas komt na de opname op de zeefband en met minimale valhoogte op een gesloten kunststofband van de leestafel. Daar kunnen vier personen comfortabel staan om het afval te sorteren en de zoete aardappelen voorzichtig in de kisten te leggen.
De Harvey.one heeft een driecilinder dieselmoter van 37 pk, waarmee de 2.600 kilogram zware rooier door de rijen wordt gereden. Voor een minimale bodemdruk en optimale tractie is de zelfrijder op een rupsonderstel gezet. Zowel de rijaandrijving als de zeefbanden kunnen traploos in snelheid worden versteld, zodat de bediener op wisselende omstandigheden kan reageren. Sensoren, veldnavigatie en 3D-objectherkenning zijn van belang om de machine autonoom te laten navigeren.
Multifunctionele werktuigdrager
Door de compacte afmetingen en het geringe gewicht is wegtransport op een grote auto-aanhanger geen probleem. De Harvey.one is als multifunctionele werktuigdrager ontwikkeld. Ook het rooien van andere hakgroenten zoals aardappelen en uien is er mee mogelijk. Grimme is van plan om de zoete aardappelrooier niet alleen te verkopen, maar ook huren mogelijk te maken.
Projectontwikkelaar Niklas Jahn van Schmiede.one liet op de Agritechnica aan De Loonwerker weten trots te zijn op de ontwikkeling van de Harvey.one. Het ontwikkelingsbedrijf uit Düsseldorf laat haar kindje los om volwassen te worden in de Grimme-range. Schmiede.org richt zich nu op andere innovaties zoals de ontwikkeling van oogstrobots, een marktplaats waarbij de machine online in 360 graden bekeken kan worden en service-apps voor gebruikte machines.
Tekst: Martin de Vries
Foto's: Martin de Vries/Jan Geert Vedelaar