LEMKEN, de specialist voor professionele akkerbouwtechniek, wist in 2019 zijn omzet van 380 miljoen op peil te houden. Het exportaandeel ligt onveranderd op 77 %. De Duitse landbouwtechniek werd getroffen door een omzet afname van 3 procent het familiebedrijf wist hiermee boven de markt te presteren.
Moeilijk jaar
Het jaar 2019 was voor landbouwers en de sector landbouwtechniek een moeilijk jaar. Na een zeer goed eerste halfjaar liep de omzet bij LEMKEN onverwacht terug. Veel landbouwers hadden niet alleen te kampen met extreme weersomstandigheden, daarnaast kwamen politieke onzekerheden zoals handelsbeperkingen die de activiteiten voor landbouwtechniek bemoeilijkten.
Teruglopende omzet
Op de Duitse thuismarkt die met 23 procent omzet aandeel de belangrijkste afzetmarkt voor LEMKEN is, moest het bedrijf bijna 2 procent inleveren. De sterkste exportmarkt is Frankrijk die met een duidelijke groei van 26 procent goed is voor 15 procent van de totale omzet. Daarnaast wist ook Nederland goed te presteren met een aanzienlijke omzetgroei. In West-Europa als geheel was er sprake van een lichte groei.
In Midden- en Oost-Europa liep de omzet van de LEMKEN landbouwtechniek bijna 9 procent terug. De Russische markt bleef onveranderd solide, terwijl in Oekraïne na zeer succesvolle jaren een afname van 39 procent werd opgetekend. Landbouwbedrijven hebben hier voor het eerst de mogelijkheid om land aan te kopen en dit heeft gezorgd dat de aankoop van landbouwtechniek werd uitgesteld.
Waar Azië, Australië en Nieuw-Zeeland kunnen terugkijken op een zwakker jaar, nam de omzet in de Noord-Amerika opnieuw met dubbele cijfers toe. Hier verdient vooral de VS speciale aandacht, want met een groei van 23 procent komt deze afzetmarkt nu op plaats vier. De omzet in Canada waar LEMKEN al 15 jaar lang actief is, ligt nagenoeg op hetzelfde niveau. Andere stabiele markten in het jaar 2019 waren Japan en China, waar het familiebedrijf in het bezit is van een eigen assemblagefabriek.
Productprogramma uitgebreid
In 2019 is het productprogramma uitgebreid met kunstmeststrooiers. Zo is er nu voor akkerbouwers bij LEMKEN alles een compleet programma onder één dak te verkrijgen: van inzaai tot oogst. Op de Agritechnica heeft LEMKEN een tal van innovaties getoond, zoals de nieuwe aanbouwwentelploeg Juwel 10 voor trekkers tot maar liefst 450 pk en de groenbemesterzaaimachine SeedHub in combinatie met cultivatoren en compact-schijveneggen. Verder heeft LEMKEN een nieuwe hybride cultivator gepresenteerd voor ultra ondiepe grondbewerking, zaadbedbereiding en onkruidbestrijding. Onder het bedrijfsonderdeel Crop Care vallen de schoffelmachines van het overgenomen Nederlandse bedrijf Steketee en daarnaast de nieuwe getrokken veldspuit Orion. De eerste zelfrijdende veldspuit Nova is bedoeld voor grote landbouwbedrijven en loonbedrijven. LEMKEN boekt ook vorderingen op het gebied van “smart” producten en diensten die nu allemaal onder de overkoepelende merknaam ‘iQblue’ bijeen zijn gebracht. Een nieuwe optie met iQblue connect, dat tal van functies van eenvoudige aanbouwwerktuigen kan automatiseren, werd zelfs door de DLG bekroond met een zilveren medaille.
LEMKEN heeft in totaal bijna 9 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe productie-installaties en een betere fabriekslogistiek. Zo vindt productie onverminderd volgens de modernste technische standaarden plaats en kunnen klanten beschikken over de beste techniek. Het aantal medewerkers steeg tot 1.666 medewerkers.
Positieve ontwikkelingen 2020
De eerste weken van het lopende boekjaar tonen een sterke vraag en wijzen op een positieve ontwikkeling. LEMKEN zal het jaar 2020 ook aangrijpen om de productieprocessen en de bedrijfsactiviteiten over het geheel verder te rationaliseren om de concurrentiepositie te versterken.
Bron: Lemken