De keuze voor een trekker wordt door veel factoren bepaald. Merkvoorkeur, doorontwikkeling en dealerrelatie, om er maar enkele te noemen. Bij Meijer Akkerbouw uit Dronten is dat niet anders. “Wij kiezen voor Deutz, omdat de schuur er hier vol mee staat. De rol van de dealer speelt ook altijd mee. Maar de trekkers hebben het werkplezier ook vergroot en dat hoort er ook bij, vind ik.”
Rick Meijer zit samen met zijn vader in een maatschap onder de naam Meijer Akkerbouw. Ze bewerken dit jaar ongeveer honderdvijftig hectare met hoofdzakelijke aardappels, uien, winterpeen en pastinaak.
Voorkeur voor traploze transmissie
Dit voorjaar kwam er op het bedrijf een nieuwe trekker bij, een Deutz 7250 TTV. Hiervoor werd een 6215 ingeruild. “Die trekker beviel prima maar was vijf jaar oud en zat wat krap aan het vermogen. Toen hebben we besloten om hem om te ruilen voor een 7250. Dan merk je wel dat die het allemaal wat beter de baas kan.”
Vader en zoon kozen de TTV transmissie omdat ze die al kenden van twee andere trekkers op het bedrijf, de 6215 en ook een 1145. “De reden waarom wij de traploze transmissie kiezen is echt wel het gemak in het veld. Je zit niet meer met versnellingen dus je kunt snel even harder of zachter, dat is gewoon veel makkelijker. De 7250 is de Warrior-uitvoering, gewoon omdat ik de kleur mooi vond. En uiteraard zit er af fabriek gps op. Dat stuurt wel veel mooier dan dat ik gewend ben met oude opbouwsysteem. Dus die keuze was vrij snel gemaakt, ook omdat we dat met de 6215 ook al hadden.”
Aardappelen poten en rooien
“De werkzaamheden die we met de 7250 doen, zijn aardappelen poten in het voorjaar en rooien in het najaar. Verder trekken we er het land mee los, leggen we het klaar, laden we uien of zaaien we er een stukje mee. Maar meestal doet de nieuwe 6150.4 dat nu.” Die kwam midden 2023 op het bedrijf. “We zochten een vervanger voor de Agrotron 600. Dat was ook een relatief lichte zescilinder en die ging naar de tienduizend uur toe, dus vonden we het ook wel weer een keer tijd om te vernieuwen. En we zochten eigenlijk een lichte trekker van toch wel rond de 150 pk. Toen kwam Deutz dus met de nieuwe types van de 6.4 serie en is die er uiteindelijk gekomen.”
Kopakkermanagement
“We verwachten met de 6150.4 zowat 500 uren op jaarbasis te draaien en met de 7250 rond de 650. Wij gebruiken voor de meeste werkzaamheden kopakkermanagement omdat het toch wel eenvoudig werkt. Er kan eigenlijk maar weinig misgaan. Neem nu ploegen: ploegen, wentelen, vooruit, achteruit. Het hele riedeltje zet je erin en dan volgt zich dat achter elkaar af. Dat werk eigenlijk hartstikke goed.” De instellingen van het kopakkermanagement zijn wel een stuk verbeterd ten opzichte van vroeger, aldus de akkerbouwer. “Want je kan nu heel makkelijk machines opslaan en je kan tussendoor ook een reeks veranderen. Als je denkt ‘Dit is toch niet zo handig’ dan kun je heel makkelijk aanpassen.”
Bedieningsgemak en comfort
Bedieningsgemak en comfort ervaart Meijer als goed. “Zeker ten opzichte van de oudere Agrotron zijn ze toch wel een stuk comfortabeler en soepeler geworden. En de cabine is stiller geworden. De rijeigenschappen van de TTV zijn gewoon ook een heel stuk verbeterd. Zeker met de nieuwe transmissie.”
Tekst: Seppe Deckx
Beeld: Victor Brooimans