De vraag naar triplemaaiers neemt toe. Tegelijkertijd zoeken grote melkveehouders en loonwerkers in toenemende mate ook naar lichte machines met een simpele techniek, waarmee vrijwel iedereen mee uit de voeten kan. De Vicon EXTRA 700-serie is het beste van twee werelden. “Een moderne toepassing, breed genoeg, gebruiksklaar en qua prijs interessant.”
Veel sneller dan verwacht wordt op een perceel tussen Emmeloord en Luttelgeest met de Vicon EXTRA 787T-triplemaaier gemaaid. Voor een biologische melkveehouder uit het Friese Oosterzee legt een startende Friese loonwerker het stugge klavergewas dankzij de demomachine netjes op zwad.
Vicon EXTRA 700-serie
De bediening van de triplemaaier is hydraulisch. De maaibalken worden met de aftakas aangedreven en dus is de maaier niet Isobus-gestuurd. Met een werkbreedte van 8,75 meter beschikt de chauffeur over een machine met hoge capaciteit, die eenvoudig te bedienen is, minder vermogen vraagt en scherp geprijsd is.
“Bij grotere machines ben je door alle functies en mogelijkheden vaak verplicht om met Isobus te werken. Dat is bij deze niet nodig. Het is een gebruiksklare machine: aansluiten, slangen erin en maaien”, vertelt Johnny Dolle van landbouwmechanisatiebedrijf Tjitte de Wolff uit Tjerkgaast. Hij merkte dat het geen moeite kost om het demomodel van de Vicon-maaier aan de man te krijgen. “Er zijn behoorlijk wat grotere melkveehouders en loonwerkers die hier naar op zoek zijn. We hebben er inmiddels ook al één verkocht.”
Formule 1-principe van de Vicon 700-serie
De EXTRA 700 is een complete schijvenmaaierserie met kneuzer met een werkbreedtes van 3,20 tot 10,20 meter. De bodemvolging maakt deze serie onderscheidend. Dit wordt gerealiseerd door het nieuwe concept van de gesleepte ophanging, de zogenoemde QuattroLink, een volgende stap in de al bekende ophanging van Vicon.
De maai-unit is opgehangen aan vier zware draagarmen en kan onafhankelijk over het veld bewegen. “Daarom volgt hij de bodem perfect. Het Formule 1-principe, zoals de werking ook wordt genoemd, is echt top.” Beide kanten kunnen onafhankelijk van elkaar hydraulisch worden bediend.
Veel vraag naar ‘simpele’ machines zonder Isobus
Volgens Dolle is er een vraag naar ‘simpele’ machines, die niet via Isobus werken, zowel onder loonwerkers als grotere melkveehouders. “Loadsensing is niet voor iedereen weggelegd. Met die QuattroLinkophanging ga je toch een stapje hoger en heb je echt een kwaliteitsmachine.”
Tekst en beeld: Martin de Vries
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit vakblad de Loonwerker gelezen. Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop direct een jaarabonnement of bekijk alle mogelijkheden via deloonwerker.nl/abonneren.
Vakblad de Loonwerker is een uitgave van Prosu.