Het perfecte weer om te spuiten is er niet vaak. Het waait te hard, is te vochtig, te koud of te warm. Dit vraagt om aanpassingen aan je techniek, maar ook aan je spuitmachine. Daarom werkte Kverneland de afgelopen jaren aan nieuwe spuitmachines, die hierop inspelen. In aanloop naar de AgroTechniek Holland (ATH) vertelt Kverneland meer over haar geupdate getrokken en gedragen spuiten, de iXtrack T4 en Ixter B, die te bewonderen zullen zijn op de beurs.
“Het praten over spuittechnieken levert niet altijd de leukste gesprekken op. Wat vandaag goed is, kan over een jaar alweer achterhaald tijd zijn. De wetgeving verandert continu en we dienen met veel dingen rekening te houden”, vertelt Rick de Groot, Product Manager bij Kverneland.
“Daarom hebben we bij de ontwikkeling van onze vernieuwde veldspuiten de focus van driftreductie verlegt naar middelenreductie, want dit levert direct een besparing op in middelen. Dat is goed voor het milieu, de opbrengst en je portemonnee, een win-winsituatie dus.”
In aanloop naar de ATH presenteert Kverneland twee vernieuwde spuitmachines, die volgens deze visie zijn ontwikkeld: de iXTrack T4 getrokken spuit en Ixter B gedragen spuit met spotsprayer-techniek.
Spuitboom krijgt upgrade
De iXTrack T4 getrokken veldspuit heeft een volledig vernieuwde spuitboom, waarbij de dopafstand is teruggebracht naar 25 centimeter. Op deze manier kan nauwkeuriger worden gewerkt.
Ook kan de spuitboom lager worden afgesteld. Voorheen lagen de doppen in de spuitboom, waardoor op vijftig centimeter afstand van het gewas kon worden gespoten. Bij deze vernieuwde machine zijn de doppen onder de boom geplaatst. Op deze manier kan met een afstand van dertig centimeter tot het gewas worden gespoten.
Dit geldt ook voor de leidingen van de spuitboom, die niet langer boven, maar in de spuitboom liggen. Hierdoor gaat het zwaartepunt van de machine meer richting de grond, wat zorgt voor meer stabiliteit.
Dopbescherming verbetert spuittechniek
Dopbescherming is door deze aanpassingen extra belangrijk. Hiervoor heeft Kverneland een eigen systeem ontwikkeld. Een z-profiel RVS loopt voor de doppen langs. Verticale sleuven in deze dubbele plaat zorgen ervoor dat de wind recht omlaag wordt gestuurd naar het gewas toe. Dit heeft een positief effect op de spuittechniek. Ook ontstaat er geen werveling in de lucht, waardoor je doppen langer schoon blijven.
Pulserende doppen
De pulserende doppen, ontwikkeld door Raven Industries, geven een nauwkeurige druppelgrootte. Het iXflow-Pulse-systeem zorgt voor een stabiele spuitdruk, onafhankelijk van de rijsnelheid en dosering van het middel. De gebruiker kan vanuit de cabine de druppelgrootte bepalen.
“Het liefst spuiten we allemaal met kleine druppels voor een goede gewasbedekking, maar je kunt het ook omdraaien”, aldus De Groot. “Spuiten met grotere druppels maakt het mogelijk om door te werken met winderige omstandigheden. Dit zorgt voor meer spuituren en maakt je flexibeler.”
De doppen kunnen afzonderlijk worden aangestuurd in volvelds bespuitingen, maar ook aan de hand van een taakkaart, die met een drone wordt opgesteld.
Veilig mengen
De getrokken veldspuiten van Kverneland zijn voortaan uitgerust met het Closed Transfer System (CTS), waardoor gebruikers veilig en snel middelen kunnen mengen. “Deze manier van werken is nog niet verplicht, maar wij denken dat het wel de toekomst zal gaan worden”, aldus De Groot.
Deze vernieuwde spuitbomen kunnen op alle HSS-spuitbomen worden geïnstalleerd, dus ook op de T3 en T6-versie van Kverneland. De meerprijs van pulserende doppen is rond de 1300 euro per meter spuitboom en de machine is vanaf 1 september leverbaar.
Gedragen spuiten in opmars
Wie denkt dat gedragen spuiten verleden tijd zijn, heeft het mis. Steeds meer akkerbouwers en loonwerkers maken de overstap naar deze spuitmachines. Want als je minder middelen kunt gaan gebruiken, wordt een grote spuit overbodig, is de visie van velen.
De vernieuwde Ixter B gedragen spuit van Kverneland heeft vijftien meter werkbreedte. Ook deze machine is uitgerust met pulserende doppen van Raven Industries om de 25 centimeter. Maar deze spuitmachine legt de focus op precisiewerk.
Spotsprayer
Hiervoor is de spuit uitgerust met een camerasysteem voor spotsprayen. Iedere drie meter is een camera gemonteerd. Ook zit er voorop de trekker een camera die het onkruid in het midden van de trekker detecteert. Dit systeem wordt geïmporteerd door Van Iperen. Dit is een toeleverancier in de land- en tuinbouw en officiële dealer van het SKAi camerasysteem, dat is ontwikkeld door SoilEssentials.
“Dit systeem heeft een andere invalshoek dan de meeste spotsprayers. De focus ligt hierbij op het herkennen van onkruiden in een specifiek gewas. Je koopt hierbij modellen voor een bepaalde onkruidsoort, zoals klein kruiskruid, distel of aardappelopslag. Het systeem spuit gericht op deze onkruiden, maar laat de rest staan. Dit zorgt voor een reductie in middelengebruik tot negentig procent.” Daarnaast wordt de machine steeds slimmer door het lerende systeem, waarbij nieuwe beelden door Van Iperen kunnen worden toegevoegd aan je model.
Onkruid in plaats van plant
Andere systemen werken met modellen die het gewas herkennen en de overige planten bespuiten, maar Van Iperen kiest voor een andere invalshoek. “Door te focussen op de bespuiting van een specifieke onkruidsoort kun je met een specifieke mix van middelen aan de slag. Op deze manier kun je voor verschillende onkruiden de gewenste dosering en tankmix toedienen. Iedere bespuiting met herbiciden pest namelijk het gewas.”
In totaal ligt de prijs van de Ixter B tussen de 140.000 en 150.000 euro. Ook is het mogelijk om de SKAi cameratechniek op bestaande spuiten met Raven Industries-doppen te bouwen. De prijs voor de aanschaf van de camera’s ligt op 10.000 euro per camera, exclusief modellen voor onkruiddetectie. Jaarlijks komt Van Iperen de software updaten, zodat het systeem steeds preciezer wordt. De kosten voor dit abonnement liggen op vijfhonderd euro per camera per jaar.
Op de ATH-beurs
De iXtrack T4 en Ixter B zullen meereizen naar de ATH-beurs van 11 tot 14 september in Biddinghuizen. Hier kunt u deze spuiten met eigen ogen bewonderen of aanvullende vragen stellen aan de mensen van Kverneland.
Tekst en beeld: Kim Sjoers