Hoe moeten we kijken naar het Hoofdlijnenakkoord vanuit de open teelten? Lost dit nieuwe akkoord de mestproblematiek op en is er ruimte voor stikstof in de toekomst?
EXPERT
Arjen Brak, sectorspecialist Akkerbouw en Vollegrondsgroente bij LTO Nederland
“Het is de toon die de muziek maakt. En die toon is een stuk positiever dan we tot nu toe hebben gehoord. Zo staat er in het Hoofdlijnenakkoord ‘Onze boeren, tuinders en vissers moeten gekoesterd worden’ en dat er een goede boterham verdiend moet kunnen worden in de sector. De toon is positief, maar nog belangrijker: wat staat er wel én niet in?”
“Opvallend is het verschil in detailniveau. Zo staan er abstracte teksten in het akkoord, maar ook zaken zoals het terug invoeren van rode diesel en over het inwerken van dierlijke mest op wintertarwe. Bijzonder dat de leiders van ons land zich hier over buigen, terwijl ik van akkerbouwers nog nooit heb gehoord dat dit een probleem is.”
Mest wordt veel genoemd in Hoofdlijnenakkoord
“Waar loonwerkers worden genoemd bij rode diesel, worden akkerbouwers alleen genoemd in relatie tot de samenwerking met melkveehouders. De huidige mestproblematiek druipt er vanaf, zo valt het woord ‘mest’ elf keer terug te lezen. De nieuwe regering wil de acute mestcrisis oplossen, maar hoe moet nog blijken.”
“Aan de ene kant willen ze de norm van honderdzeventig kilo stikstof per hectare in zijn geheel schrappen en tegelijkertijd pleiten ze voor een nieuwe derogatie en het terugdraaien van het huidige afbouwplan. Wat hier van terecht gaat komen moeten we zien, wat we weten is dat het de huidige demissionair minister niet is gelukt, ik ben benieuwd of zijn opvolger hogere ogen gooit in Brussel.”
Geen informatie over de KRW
“Waar mest vaak wordt genoemd, staat er niets op papier over de Kaderrichtlijn Water (KRW). In 2000 hebben de landen uit de EU deze richtlijn vastgesteld. Al het water in Nederland moet in 2027 chemisch schoon en ecologisch gezond zijn. Als sector staan we aan de lat om normoverschrijding van gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen, anders snijden we ons zelf hier mee in de vingers doordat doelen niet worden gehaald. Middelen worden net als de KRW niet genoemd.”
Vraag het de Expert!
Vakblad de Loonwerker heeft speciaal voor haar lezers een panel met experts op verschillende vakgebieden samengesteld. Heeft u een vraag, die u graag aan één van onze experts wilt voorleggen, stuur die naar deloonwerker@prosu.nl.
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit vakblad de Loonwerker gelezen. Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop direct een jaarabonnement of bekijk alle mogelijkheden via deloonwerker.nl/abonneren.
Vakblad de Loonwerker is een uitgave van Prosu.