Kopen of leasen; het blijft voor onze sector altijd een moeilijke spagaat. Probleem is dat er geen gouden regels zijn wat deze keuze betreft. In de loonwerkpraktijk moet bij soms iedere tractor, machine of werktuig een keuze worden gemaakt op basis van een aantal factoren, ervaart ook loonbedrijf Smits & De Kleijn uit het Gelderse Alphen.
Splinternieuw materiaal, of toch maar leasen?
Loonbedrijf Smits & De Kleijn is een loonwerkbedrijf in het Gelderse Alphen. Het bedrijf heeft veertig man personeel en een jaaromzet van zo’n zeven miljoen euro. Het management van het bedrijf heeft een voorkeur voor het aanschaffen van demomodellen en tractoren, machines en werktuigen met weinig draaiuren op de teller. Dit is het geval bij zo’n tachtig procent van alles wat gekocht wordt.
In twintig procent van de gevallen wordt gekozen voor splinternieuw materieel. “De eerste draaiuren uit de showroom zijn de duurste natuurlijk, hè?”, zegt eigenaar Sjoerd Smits van loonbedrijf Smits & De Kleijn. “Vandaar dat wij er bewust voor kiezen om slechts een select deel nieuw aan te kopen.”
Onvoldoende werkkapitaal
Een ander heel belangrijk uitgangspunt voor het Alphense loonwerkbedrijf is dat ze tractoren, machines of werktuigen leasen als met de aankoop ervan onvoldoende werkkapitaal overblijft. Daarbij gaat het dus om de aankoop van hele dure machines of de aankoop van meerdere tractoren of machines tegelijkertijd.
Smits: “Dus bijvoorbeeld in het geval van een uitgave van drie of vier ton in één keer. Reden is dat als wij dan niet leasen dit te veel drukt op de liquiditeit. En zeker op dit moment, want de rentes zijn natuurlijk hoog.”
Voorbeeld van leasen
Een voorbeeld van de laatste lease aankoop is de aanschaf van drie tractoren. Namelijk, een nieuwe John Deere 6120M (120 pk) en twee demomodellen, een John Deere 6155R (155 pk) en een John Deere 6195R (195 pk). Kosten gezamenlijk vierhonderdduizend euro. De tractoren werden gekocht bij LMB Den Otter BV in Bruchem. Smits & De Kleijn zijn voor dit leasecontract een leaseverplichting aangegaan voor vijf jaar. Smits: “Voorheen waren de contracttermijnen standaard vijf jaar, maar omdat materieel veel duurder geworden is, zie je steeds meer leasecontracten van zes of zeven jaar. Zodoende spreid je de kosten over meerdere jaren.”
Bij het leasecontract wat de drie tractoren betreft, wordt overigens gerekend met een volledige aflossing in vijf jaar. Stel dat het Alphense loonbedrijf de drie tractoren gekocht zou hebben, en ze dus vierhonderdduizend euro zouden hebben moeten lenen (om het werkkapitaal en de liquiditeit niet in gevaar te laten komen), dan zouden ze in het eerste jaar (met rente van 3,75 procent) 13.500 euro rentekosten hebben. De afschrijving zou dan 72.000 euro zijn (in geval van restwaarde tien procent), dus in totaal 85.500 euro per jaar als er niet geleased zou worden. Smits: “Vandaar dat wij dus, in verband met genoeg beschikbaarheid van werkkapitaal, zo’n 65 procent van al het materieel leasen en zo’n 35 procent kopen.”
PODCAST: kopen, leasen of tweedehands?
Ger Bastiaansen van ABAB en Piet Kriesels en Tim Peters van Landbouwtechniek Kriesels schuiven aan bij hoofdredacteur Martin de Vries om te praten over een vraag waar loonwerkers zich veel mee bezig houden: is het beter is om te kiezen voor kopen, leasen of ga ik voor tweedehands?
Ontdek het antwoord en luister de podcast hier.
Voorbeeld van kopen
Smits geeft ook even een recent voorbeeld van de koop van een trekker. In mei 2022 kocht het Alphense loonbedrijf een John Deere 6150R met 6500 draaiuren op de teller. De prijs was 67.000 euro. “Dit bedrag hebben wij dus gewoon afgetikt en dat is ook niet bezwaarlijk, omdat het ons werkkapitaal niet in gevaar brengt.”
Ook deze gekochte trekker wordt in vijf jaar afgeschreven. Wel houdt Smits & De Kleijn bij aankopen een restwaarde aan van tien procent in de boeken. “Groot voordeel van kopen zonder te hoeven lenen is dat je geen rentekosten hebt, zeker nu met die hoge rente geen sinecure.” Stel je zet de restwaarde van de aangekochte trekker op zevenduizend euro, dan is de afschrijving per jaar zestigduizend euro delen door vijf, is twaalfduizend euro per jaar. Exclusief onderhoudskosten en bandenslijtage.
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit vakblad de Loonwerker gelezen. Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop direct een jaarabonnement of bekijk alle mogelijkheden via deloonwerker.nl/abonneren.
Vakblad de Loonwerker is een uitgave van Prosu.
Tekst en beeld: Dick van Doorn