De verplichte inzaaidatum van 1 oktober voor vanggewassen na mais is dit jaar gedeeltelijk weer losgelaten. Dat schreef minister Adema in een brief aan de Tweede Kamer. De reden voor dit uitstel is het feit dat het drogestofgehalte in de mais nog te laag is, met nadelige effecten voor milieu, landbouwpraktijk en de gezondheid van de koe.
De minister verleent uitstel tot 10 oktober voor het inzaaien van vanggewassen in de provincies Drenthe, Friesland en Groningen onder de voorwaarde dat het vanggewas binnen 48 uur na de maisoogst is ingezaaid.
Kalenderlandbouw
2023 kende een uitzonderlijk nat voorjaar waardoor veel gewassen laat de grond in gingen. Ook de periode van droogte die daarop volgde, heeft de groei geremd. Wat LTO betreft is het dan ook terecht dat minister Adema hier rekening mee houdt. Tineke de Vries, voorzitter van LTO-vakgroep akkerbouw en vollegrondsgroenten: “LTO heeft altijd benadrukt dat de rigide vorm van kalenderlandbouw die dit kabinet implementeert, totaal voorbij gaat aan de landbouwpraktijk. Nu 1 oktober aanstaande is, constateren we dat het op veel plekken te vroeg is om mais te oogsten”.
De Vries vervolgt: “Maar dat geldt ook voor andere akkerbouwgewassen. Problemen rondom de aardappeloogst zijn inmiddels breed bekend: veel gewassen zijn op dit moment nog niet oogstrijp. Het feit dat minister Adema nu een uitzondering maakt voor mais en niet voor andere gewassen die nog niet volgroeid zijn, getuigt van bestuurlijke willekeur. De argumenten die de minister hanteert met betrekking tot mais zijn ook van toepassing op aardappels en andere akkerbouwgewassen. Dat is meten met twee maten”.
Niet-volgroeide gewassen oogsten
LTO roept de minister en de Tweede Kamer met klem op om meer flexibiliteit in te brengen in de verplichte grensdatum voor het inzaaien van vanggewassen. De Vries: “Dat akkerbouwers verplicht zijn om niet-volgroeide gewassen te oogsten, en geconfronteerd gaan zijn met een korting als ze dat niet doen, heeft niets met duurzame landbouw te maken”.
Willekeur
De Vries: “Deze rigide vorm van kalenderlandbouw leidt tot willekeur die niet valt uit te leggen. Kijk bijvoorbeeld naar het uitstel dat de minister nu verleent voor het oogsten van mais: de grensdatum is 10 oktober in de drie noordelijke provincies, 1 oktober in de rest van Nederland en 15 oktober in België. Niet de landbouwpraktijk, gewascondities of het weer, maar de provincie waar je woont, bepaalt nu of je als akkerbouwer volgroeide gewassen mag oogsten of niet. Dit beleid moet per direct zijn aangepast!”.
Bron: LTO Nederland