Hogere opbrengsten in rijgewassen met minder input van meststoffen. Het is de achtergrond waartegen de Pudama-techniek van Kverneland is ontwikkeld. Door het leggen van zogenoemde spots dichtbij het zaadje, moet een besparing van 25 procent aan startmeststoffen met dezelfde gewasopbrengst worden gerealiseerd. “Een techniek die is ontwikkeld met de behoeften van de plant als uitgangspunt.”
Het Pudama-systeem is momenteel volop getest en gedemonstreerd. In Nederland zijn drie en België twee demovelden in mais aangelegd. Onder andere Wageningen Universiteit meet, weegt en bemonstert op Proefbedrijf Vredepeel. Ook de Universiteit van Gent heeft met de Pudama-techniek testvelden aangelegd met dezelfde insteek: aantonen dat de techniek een efficiënter gebruik van meststoffen bewerkstelligt.
Met conventionele strookbemesting is kunstmest in de zaairij geplaatst door een continue stroom kunstmest naast en onder het zaadje gebracht. Een deel bereikt de wortels niet en spoelt mogelijk uit. Met Pudama is kunstmest synchroon met het zaaien geclusterd in de grond gebracht. “De ontwikkeling van deze wijze van spotbemesting is niet gedreven vanuit techniekontwikkeling, maar er is eerst naar de plant gekeken. Hoe kunnen we kunstmest besparen zonder dat de plant eronder te lijden heeft”, legt Rick de Groot uit, productmanager Precisiezaaiers bij Kverneland Group.
Ontwikkeling Pudama
De aanloop naar de ontwikkeling van de Pudama begon vier jaar geleden in Duitsland. “Op het proefveld in Duitsland zijn samen met studenten van de Universiteit van Köln hoopjes met kunstmest naast het zaadje geleden. Vanuit de plant beredeneert, is gekeken naar de meest positieve uitwerking. Vervolgens is daarbij de techniek uitgewerkt. Die zijn we nu volop aan het demonstreren.”
De Groot legt uit dat door deze wijze van werken op een dosering tot vijftig kilogram en maximaal tweehonderd kilogram per hectare er gemiddeld een kwart kan zijn bespaard op de startmeststoffen, zonder dat dit ten kosten gaat van de opbrengsten. “Natuurlijk kan de insteek ook zijn om de techniek in te zetten voor het toedienen van meer mest, om een opbrengstverhoging te realiseren. Echter, we zien dat wet- en regelgeving in toenemende mate sturen een verminderd kunstmestgebruik. Dus is voor de insteek gekozen om met minder mest eenzelfde opbrengst te behalen.”
Optima-precisiezaaier
Basis van de techniek is de Optima-precisiezaaier, de grootste in de range van Kverneland. Met deze zaaimachine zijn gewassen als mais, zonnebloemen en bonen gezaaid. “De Optima is al standaard voorzien van een kunstmestkouter, dat in één constante flow kunstmest naast en onder de zaadjes blaast. Met de Pudama is die constante stroom onderbroken en zo meer gegroepeerd in de grond aangebracht.”
Rick de Groot vergelijkt de pulserende werking van de Pudama met hartkleppen. “Door middel van perslucht gaat die onder een bepaalde frequentie open en dicht.” Aan de hand van de sensor van de zaadcontrole, waar missers, enkele en dubbele zaden zijn gedetecteerd, is gedetecteerd wanneer het zaadje voorbijkomt en op basis de kleppen bediend. “We hebben het over een enorm hoge frequentie, 25 openingen per seconde op basis van een snelheid van zestien kilometer per uur. Dat kan alleen maar met perslucht en de bijbehorende software. Het mooie is wel dat aan de doseerunit niet wordt verandert. Het is alleen een koppeling met de bestaande sensortechniek.”
Leverbaar voor zaaiseizoen 2024
Standaard werkbreedte is zes meter met acht zaairijen op een 75 rijafstand. Iedere rij is voorzien van een ‘hartklep’. Kverneland legt met de demo’s en testen momenteel de focus op mais. “De techniek is klaar. Er zijn zes machines gemaakt die nu door heel Europa draaien. Alle machines draaien in de mais. De gegevens gaan we uitwerken in een presentatie, die we dit najaar op de Agritechnica-beurs in Hannover groots gaan tonen. Dat is ook de grote introductie. In september wordt Pudama aan de prijslijst toegevoegd en vanaf dat moment ook te koop. De Pudama is leverbaar voor het zaaiseizoen van 2024.
Op 7 juli hebben we nog een speciale dealerdag in de buurt van Arnhem. Onze vertegenwoordigers kunnen dan trainen met de techniek en dealers kunnen klanten meenemen om het resultaat te tonen.” De Pudama-techniek met startkit (compressor voor de perslucht) is leverbaar met een meerprijs tussen de 12.500 en 15.000 euro voor acht rijen.
Meerwaarde voor loonwerkers
Volgens De Groot heeft Pudama meerwaarde voor individuele boeren, maar ook zeker voor loonwerkers. Op dit moment is de verwachting dat uitlevering van zaaimachines uitgevoerd met de Pudama-techniek voor zestig procent bij loonwerkers en veertig procent op boerenbedrijven is. “Een boer kan zijn investering terugverdienen in de kunstmestbesparing. Bovendien scherpt dit ruimte voor mesttoediening van andere bij andere gewassen. Een vooruitstrevende loonwerker levert een stuk meerwaarde, zodat zijn klant een meeropbrengst en beter saldo realiseert.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: kverneland Group