Kaasboerderij Berkhout in de Gouwe (tussen Hoogwoud en de Weere, Noord Holland) is een familiebedrijf. Begonnen in 1974 door moeder Afra en ondertussen onder leiding van zonen Nico en Ted Berkhout. Op het bedrijf worden 180 koeien gemolken, en wordt het bijbehorende jongvee aangehouden. Nico vind je bij de koeien en op het land, Ted houdt zich bezig met de kaasmakerij.
In totaal werken er 16 personen in het bedrijf. Er is 110 ha grond in gebruik, ca. 22 ha snijmais en de rest (ongeveer 88ha) is grasland. Van alle melk die hier geproduceerd wordt (en nog een keer zoveel, dat aangekocht wordt), wordt kaas gemaakt. De afzet gaat via toeristenwinkels in Amsterdam, in kaasspeciaalzaken en op verschillende markten. Maar ook op Schiphol, achter de douane vind je de verschillende soorten kazen van de kaasboerderij.
Standaard maaien om de 4 weken
Ted Berkhout: “Het gras wordt jaarlijks 5 tot 6 x gemaaid, standaard om de 4 weken. De kwaliteit is waar het om gaat, eiwit is duur en met een hoog eiwitpercentage kan er meer kaas geproduceerd worden van de melk. En de koeien geven er goed melk van.“
De productie ligt op een 10.000 liter, met 4,6% vet en 3,7% eiwit. Dagelijks wordt er 3x gemolken. Het rantsoen bestaat naast gras- en maiskuil, uit bierborstel, maismeel, stro, en wordt verder met krachtvoer aangevuld.
Constant rantsoen
Al het gras, en ook de snijmais, wordt netjes in sleufsilo’s opgeslagen. Het gras wordt tegelijk in 2 grote sleufsilo’s ingekuild (alles wordt gehakseld), zodat het gras door 2 grote shovels goed vastgereden kan worden. Er worden lasagnekuilen gemaakt, de 1e t/m 5e snede worden over elkaar gekuild, zodat de koeien altijd een constant rantsoen hebben. De voersnelheid = 1,5 meter/week, en er wordt met een zelfrijdende voermengwagen uitgekuild, wat weer een mooi glad snijvlak oplevert.
“Kwaliteit en smakelijkheid in de kuil moet gewoon altijd goed zijn”
Ted Berkhout: “Al het gras wordt standaard behandeld met het inkuilmiddel Pioneer 1188. De kwaliteit en smakelijkheid moet gewoon altijd goed zijn, en we willen absoluut boterzuur voorkomen. Boterzuur beïnvloedt de kaaskwaliteit negatief, het zorgt namelijk voor “gaten” in de kaas, door de zgn. gasvorming. De geur en de smaak van zo’n kaas zijn erg afwijkend en maken de kaas onverkoopbaar.”
“Ook de snijmais wordt standaard behandeld met een inkuilmiddel van Pioneer: Pioneer 11A44 broeiremmer. Want ook vanuit een snijmaiskuil die broeit, kan boterzuur ontstaan.”
“Zorg dat je opbrengst en kwaliteit op het veld, niet verloren gaat”
Gras van hoge kwaliteit oogsten is de eerste stap. Deze kwaliteit zo goed mogelijk behouden is de tweede stap. In dit artikel kan je lezen hoe je opbrengst- en kwaliteitsverlies kunt beperken in de kuil.
Ruwvoerbrochure 2023
In de brochure ‘Goed ruwvoer is de basis van een zo rendabel mogelijke melkproductie’ gaan Corteva en Pioneer dieper in op een tweetal zaken die bijdragen aan een goede ruwvoerteelt: onkruidbestrijding en inkuilen. Download de brochure hier. Of kijk op www.corteva.nl.