De voordelen van een dubbelluchtsysteem, maar dan wel eenvoudig te sturen en dus minder wringen op de kopakker. Bij Bevri Banden in Zeewolde hebben ze daar de Bevri Duo Swing voor ontwikkeld. En de reacties zijn louter positief. “Het stuurt lekker licht en qua insporing heeft de Duo Swing echt voordelen.”
Dubbelluchtwielen vrij op de vooras dankzij Duo Swing
Bevri heeft inmiddels al heel wat setjes van de eigen ontwikkelde Duo Swing afgeleverd. Dit markeert ook de vraag naar een alternatief voor de starre vaste dubbelluchtsystemen die onder trekkers wordt gemonteerd. De keuze voor zo’n oplossing is logisch. Met smalle wielen en een zware machine in de fronthef zie je enkele wielen al snel diep wegzakken, vooral onder lastige omstandigheden.
“Dubbellucht zorgt voor dubbel zoveel draagkracht. Probleem is dat de vaste oplossingen star zijn. Sturen wil niet”, schetst Wiebe de Vries. “Met Duo Swing zorgen we er voor dat de dubbelluchtwielen vrij op de vooras kunnen draaien. Het is een gelagerd systeem waarmee wordt gezorgd dat de buitenste voorwielen vrij draaien.”
Proef in de akkerbouw
De ontwikkeling van Duo Swing begon ooit als proef in de akkerbouw. Vooral met het aardappelpoten werd door telers gezocht naar een oplossing. “Je ziet toch wel dat in de loop van de tijd trekkers en machines groter worden. Vooral in de moderne aardappelteelt waarin men het liefst in één werkgang het land klaar leggen, de aardappelen poten en de rijen of ruggen netjes maken. Dan heb je gewoon veel band nodig om de trekker bovenop de grond te houden”, schetst Agrimanager Gerard Dekker van Bevri.
“Eerst loste men dat op door op de vooras wat bredere banden te leggen. Er kwam echter steeds meer gewicht in de fronthef. Toen kwamen de dubbelluchtsystemen. Negen van de tien trekkers werken op een dubbellucht-spoorbreedte van drie meter en dan wil de trekker niet meer sturen. De stuurinrichting is daar niet op berekend en de trekker wil niet meer de bocht om door het grote wringen van de vooras. Daarvoor hebben we Duo Swing bedacht.”
Duo Swing ook geschikt bij inzaaien van maïs
Inmiddels zijn er steeds meer akkerbouwers die voor Bevri Duo Swing kiezen. “Naast dat het licht stuurt, zorgt het ook voor minder piekdruk en daarmee minder insporing”, legt Wiebe de Vries uit. Vooral met het oog op het poten, maar ook voor het inzaaien van maïs, wordt Duo Swing toegepast. “Er is gewoon vraag naar. Het is niet zomaar een simpele oplossing. Om de wielen los van elkaar te laten draaien moet alles netjes zijn afgewerkt. Wij bewerken daarom alles na op de CNC- of carousseldraaibank. Dat is belangrijk zodat alles netjes recht loopt.”
Kansen voor de loonwerker
Zowel De Vries als Dekker zien kansen voor loonbedrijven, die zich in het voorjaar willen onderscheiden met specialistisch werk. “Ook voor de loonwerker geldt dat die dan met groot materieel het land op gaat. Duo Swing is dan wel een systeem waar je mee bezig moet”, stipt Gerard Dekker aan.
Wel erkent hij dat het praktisch gezien een uitdaging is, als de loonwerker op een dag meerdere klanten bediend en daarvoor over de weg moet. “Wat ook nog een voordeel is: we kunnen vaak het dubbelluchtwiel zo maken dat het ook als gewoon trekkerwiel kan functioneren op een speciaal spoor.”
Snel schakelen tussen verschillende teelten
Bevri is in ieder geval specialist op het gebied van wielen, banden, dubbelluchtsystemen, het verwisselbaar maken en verstevigen van wielsystemen. De vestiging in Zeewolde, oftewel de Flevopolder, zorgt voor een specialistische kijk op zaken. De Vries: “Je hebt in een akkerbouwgebied zoals hier gewoon te maken met verschillende teelten, waar je snel tussen wilt schakelen. Wielen voor uien naar aardappelen moet je makkelijk en snel kunnen wisselen. Dan hebben wij maatwerkoplossingen voor.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Heuver