Twee vonkelnieuwe TPX26S-gronddumpers laten bij G. van den Bos Grondwerken in Doorn zien dat Dezeure niet onderdoet voor de gevestigde merken, als het gaat om kippers. Alhoewel eigenaren Raoul en Fleur de Danschutter zichzelf kieskeurig noemen, is hun eerste kennismaking met de tandemassers van de fabrikant uit het Belgische Diksmuide meer dan goed. “Het is gewoon een hele complete kar, waar we nog veel plezier mee gaan hebben.”
Dezeure TPX26S-gronddumpers vervangen drieassige Alasco
De twee TPX26S-gronddumpers vervangen bij G. van den Bos Grondwerken een drieassige Alasco. “De afgelopen tien jaar is gebleken dat we niet voldoende werk hadden voor een drieasser. We hebben er niet genoeg plezier van. Bovendien hadden we nog maar één kipper met een afdekkleppen”, verklaart Raoul de Danschutter.
In de zoektocht naar twee tandemassers stond Dezeure in eerste instantie nog niet op het lijstje. “In Nederland is het merk ook nog niet zo bekend. Eerlijk gezegd zei Dezeure mij ook niets. Ja, van de silagewagens en hooglossers.” Door de vasthoudendheid van de vertegenwoordiger van importeur DNL Machines & Equipment gingen Raoul en Gradus van den Bos toch eens twee eerder geleverde gronddumpers bekijken. “We waren er meteen van gecharmeerd.”
Afdekkleppen werken stuk plezieriger
De afdekkleppen zijn een belangrijke voorwaarde. “Het werkt een stuk plezieriger. Bovendien ontkom je er ook niet meer aan om iedere vracht goed af te dekken.” De bakken van de kippers hebben een lengte van 5,30 meter en een breedte van 2,25 meter waarmee de waterinhoud op twaalf kuub komt. Met een kop kan de onderneming vijftien tot zestien kuub inhoud verplaatsen.
Andere belangrijke aspecten zijn de onderscheidende constructie van laadbak, standaard hydraulische driehoeksvering en het hoge afwerkingsniveau. “De achterklep, disselvering en geveerde assen zijn hydraulisch uitgevoerd. Dat geldt ook voor de automatisch opklapbare bumper. Dat is iets typisch Dezeure. De ophanging van de bak op het chassis is verzwaard, terwijl het chassis smal is. Hierdoor blijf je binnen de toegestane breedte van 2,55 meter.” Daarnaast heeft de TPX26S automatische vetsmering en er liggen grote banden onder (600/60R30.5).
Klantspecifieke aanpassingen
Klantspecifiek is er nog wel een aantal kleine aanpassingen doorgevoerd. “Zo wilden we het aan- en afkoppelen wat versimpelen. Alles is hydraulisch, maar dat betekent ook dat iedere functie zijn eigen slang heeft. Wij wilden wat minder slangen.”
Qua verlichting zijn er vier ledlampen aangebracht. Voor het achteruitrijden is een led-flits voor de signalering op de gronddumper gekomen. Uiteraard ook met een bijbehorende achteruitrij pieper.
Voordelen van de TPX26S-gronddumpers
De wanden van de dumper zijn uitgevoerd in zes millimeter Hardox-staal. De bodem is acht millimeter dik. “Dat is echt uniek”, vindt Raoul de Danschutter. “De slijtvastheid is een extra voordeel als je veel grof materiaal verplaatst. Wij doen voornamelijk zand, grond en puin.”
Ook noemt hij als voordeel dat de bak vierkant is, met haakse hoeken. “Als je met een kraan in de bak schept dan beschadig je niet de hoeken. Nadeel van haakse hoek is normaal gesproken dat het materiaal meer blijft kleven. Bij Dezeure hebben ze dat opgelost door rvs-stukken in de hoeken aan te brengen, met het idee dat dit zo glad is, dat er nauwelijks iets aan blijft plakken. Ik was hier eerst sceptisch over, maar in de praktijk werkt dat gewoon super.”
Kortere trekboom maakt kipper wendbaar
Ten opzichte van gronddumpers van andere merken heeft de Dezeure TPX26S-gronddumper ook een kortere trekboom. Dit maakt de kipper wendbaar. “Maar het is niet zo dat de trekboom zo kort is, dat je de bocht niet kunt maken.” Voor de gronddumpers staan Fendt 722 Vario-trekkers van 220 pk. “Een fijne combinatie omdat dit ook een wendbare trekker is.”
Werkzaamheden van G. van den Bos Grondwerken
“Al met al een zeer complete kar”, is het oordeel van Raoul de Danschutter over de nieuwe gronddumpers. De Dezeure tandemassers versterken het machinepark van het bedrijf dat voornamelijk actief is in de groen, grond en infra. “Op lasergestuurd egaliseren en wat landbewerkingen na, doen we eigenlijk geen agrarisch loonwerk.”
De vader en moeder van Fleur de Danschutter-van den Bos hebben het bedrijf opgericht in 1978. Samen met de tien vaste werknemers worden de werkzaamheden uitgevoerd voor particulieren, gemeenten, waterschappen en aannemers. Op het terrein in Doorn wordt materiaal zoals zand, grond, menggranulaat en grind opgeslagen. De nieuwe gronddumpers worden ingezet voor het faciliteren van eigen werken en de verhuur.
Tekst en beeld: Martin de Vries
Met dank aan: G. van den Bos Grondwerken
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Met een abonnement op vakblad de Loonwerker ontvangt u elf keer per jaar het laatste nieuws. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. Ontvang hem thuis op de mat!