Telers hebben de afgelopen jaren grote stappen gezet in het terugdringen van perceelsemissies. Belangrijke maatregelen zijn het verbeteren van de bodemkwaliteit en het tegengaan van afspoeling. Hoe werkt dit in de praktijk? Loonwerkstudenten van Aeres Leeuwarden gingen ermee aan de slag, in het lokaal en op het veld. Zo zagen zij ook het effect van niet-kerende grondbewerking (NKG).
Om een zo groot mogelijk middelenpakket te kunnen behouden, is het belangrijk dat aantoonbaar wordt voorkomen dat stoffen afspoelen naar het oppervlaktewater. Maar hoe pak je dit aan? Adviseur Niek Vedelaar van Delphy toog naar Leeuwarden voor een gastles over perceelsemissies. Hij liet zien dat emissies van middelen naar het oppervlaktewater voor dertig procent via afspoeling plaatsvindt.
Perceelsemissie 2.0
Vedelaar is betrokken bij het project Perceelsemissie 2.0. Hij begeleidt verschillende telers in Friesland die maatregelen nemen om afspoeling te voorkomen. Hierbij valt te denken aan organische stof-aanvoer, voorkomen van bodemverdichting en de keuze van groenbemesters en meststoffen. Uit onderzoek blijkt dat niet kerende grondbewerking een belangrijke rol kan spelen om afspoeling tegen te gaan.
NKG in de praktijk
Een agrariër die in de praktijk werkt aan vermindering van perceelsemissies is pootgoedteler Kees van der Bos uit Holwerd. Een week na de gastles van Niek Vedelaar gingen de studenten van Aeres naar zijn bedrijf. Van der Bos test zelf verschillende methoden om de bodem in optimale conditie te houden. “Voor een akkerbouwer is de grond je belangrijkste productiemiddel. Daar moet je zuinig op zijn”, vertelt hij. Zo past hij op een perceel voor de helft nkg toe en de andere helft ploegt hij.
NKG wint aan populariteit
Docent en praktijkbegeleider Alys Schuiling van het team Loonwerk & Plantenteelt van Aeres proefde onder de studenten een voorzichtig positieve mening over nkg. “Veel studenten denken toch ‘laat mij maar ploegen’. Maar is zie toch een kentering ontstaan, waarbij studenten nkg toch wel wat vinden. Dat ze in de praktijk kunnen zien wat het effect is, draagt daaraan bij.”
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Aeres
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad de Loonwerker gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?