Toch nog even met de ‘hobbytrekker’ het land lostrekken. De Fendt 311 LSA Turbomatik van Stefan van Hulst uit het Gelderse Altforst wordt niet vaak het land op gestuurd om na het appels rooien de grond los te trekken. Echte trekkerfan Van Hulst kon de Fendt niet laten staan toen hij hem te koop tegenkwam.
Nu een jaar later zijn favoriete trekker en rijd hij er mee op en neer naar werk. Zijne trouwe vierwieler heeft flink wat jaren op de teller staan. De Fendt valt bij meer mensen in de smaak, getuige de verkiezing tot Trekker van de maand mei.
Een hobbytrekker
“Ik heb de trekker als hobby voor mezelf aangeschaft. Het is echt een beetje een hobbytrekker. Ik gebruik hem voornamelijk als vervoersmiddel en heel af en toe gebruik ik hem ook voor klusjes. Hij gaat wel eens voor de kar, we rijden er kisten mee, of we trekken het land los, een paar van die dingen. Het is niet gebruikelijk, en we zetten hem alleen in als er wat te doen is. Het is echt mijn trekker. In het begin nam ik hem ook wel eens mee naar school. Dan stond hij op de parkeerplaats tussen de auto’s. Nu ga ik nog maar één dag naar school en gaat hij in plaats daarvan mee naar het werk.”
Geen roestplekje te vinden
“Deze Fendt 311 LSA Turbomatik kan ik ook niet gebruiken op ons eigen fruitteeltbedrijf. Hij is te groot voor de rijen en past er niet tussen door. Ondanks dat hij niet voor werkzaamheden wordt ingezet, telt de teller nu al twintigduizend uren. De trekker gaat namelijk al lang mee. We vermoeden dat hij uit 1986 komt, maar 1989 is ook nog een optie. De vorige eigenaar heeft hem helemaal opgeknapt. Alles is vernieuwd tot de cabine aan toe. Technisch is hij helemaal in orde. Alles werkt en er is geen roestplekje te vinden. Het is een oud model, maar hij zag er vertrouwd uit en daarom heb ik hem ook gekocht. Hij heeft
al flink wat eigenaren blij mogen maken, ik gok dat ik de vierde ben.”
Land lostrekken
“Deze foto hebben we gemaakt toen er appels werden gerooid. Dat is ongeveer een jaar geleden. De bomen waren uit de grond gehaald. Met de Fendt hebben we het land losgetrokken. De loonwerker heeft de grond verder bewerkt en wij hebben de bomen er weer in gepoot.”
Dit artikel komt uit de loonwerker. Meer van dit soort artikelen lezen? Neem dan een abonnement op de Loonwerker.
Tekst: Manon Buschgens
Beeld: Stefan van Hulst