Het moment om Zorvec in te zetten in aardappelen en zaaiuien breekt binnenkort aan op de meeste percelen. Allard Jukema, Productmanager van Corteva Agriscience, blikt terug op de ervaringen met Zorvec® in 2021 en zet de adviezen voor 2022 nog even op een rijtje.
Dit jaar zijn er 2 formuleringen van Zorvec op de markt. De kant-en-klare Zorvec Endavia met een toelating in aardappelen en uien. En daarnaast het combi-pack Zorvec NTEC met alleen een toelating in aardappelen.
Zorvec in aardappelen
Allard Jukema (Corteva): “In 2021 hebben veel telers de sterke werking van Zorvec kunnen ervaren. Ook merkten we dat sommige telers nog wat aarzeling hadden met het langere interval. Begrijpelijk, maar uit alle proeven blijkt dat zelfs met dit langere spuitinterval de bescherming van Zorvec nog steeds beter is. Wel is ons advies om in dergelijke jaren met een hoge druk, niet te lang te wachten met de eerste inzet van Zorvec. Start op tijd en hou je gewas schoon. Dat is gemakkelijker (en goedkoper) dan later de ziekte er proberen uit te spuiten.”
Zorvec vanaf de snelle loofgroeifase
De eerste percelen beginnen nu aan de snelle loofgroeifase. Dat is het moment dat alle eigenschappen van Zorvec het beste benut worden. “Ons advies is niet veranderd: Een blok van drie bespuitingen vanaf de snelle loofgroeifase, daarna afwisselen met een ander product om vervolgens nog een vierde toepassing uit te kunnen voeren. Of twee blokken van twee toepassingen en tussendoor afgewisseld door een ander product.”
Adviesschema Zorvec in aardappelen
Meerwaarde Zorvec in zaaiuien
“Ook in uien heeft Zorvec Endavia zijn plek gevonden. Door de zware valse meeldauw aantastingen afgelopen jaar, heeft Zorvec zijn meerwaarde ook in deze teelt kunnen bewijzen. Door het wegvallen van Mancozeb beschikken we nog maar over een beperkt aantal actieve stoffen tegen valse meeldauw. Voor het behoud van deze stoffen is resistentie management des te belangrijker geworden.”
Opvolging gewassen en weersomstandigheden erg belangrijk
“De eerste signalen vanuit de praktijk in winteruien en vroege plantuien zijn dat ook dit jaar de bestrijding van valse meeldauw alle aandacht vraagt. Of dit ook betekent dat dit ook voor alle zaaiuien gaat gelden is nu nog niet met zekerheid te zeggen. Voor het ontstaan van valse meeldauw spelen de weersomstandigheden namelijk een doorslaggevende rol. De nachten moeten droog zijn maar wel met een hoge luchtvochtigheid. Het ontstaan van dauw en/of mist is noodzakelijk terwijl het niet mag gaan regenen.”
“Ons advies is om de gewassen, en de weersomstandigheden, maximaal te monitoren. Wees daarbij ook extra alert op druk vanuit tweedejaars plantuien.”
“Start vanaf 3 pijpjes met 0,5 L Zorvec Endavia/ ha. Herhaal dit na zeven dagen. Dit geeft een sterke basis voor een preventief schema. Met slechts 50 gram actieve stof per ha voldoet dit advies ook aan de Planet Proof eisen. Door vervolgens af te wisselen met Fandango wordt ook bladvlekken en stemphylium bestreden. “
Adviesschema Zorvec in uien
Aardappelteelt bij akkerbouwer Paul Krol uit Gemert (NL)
Krol Aardappelen in Gemert is gespecialiseerd in de teelt van frietaardappelen. Benieuwd welke aanpak zij hanteren voor een gezond aardappelgewas, in het bijzonder Phytophthora? Paul Krol geeft een kijkje in de keuken tijdens de oogst van afgelopen seizoen.
Meer weten over Zorvec?
Kijk op Zorvec | Corteva Agriscience.