In de werkplaatsen van fabrikanten en landbouwmechanisatiebedrijven worden dagelijks uiteenlopende reparaties uitgevoerd en maatwerk- oplossingen bedacht en doorgevoerd. Waar zouden we zijn zonder de inzet, vaardigheden en de specialistische vakkennis van deze technici? Met Jurwin de Vries maken we een rondje langs de werkzaamheden in de nieuwe werkplaats van Bos Konstruktie en Machinebouw aan de Marne 224 in Bolsward.
Bos Konstruktie en Machinebouw B.V. in grondverzet en egalisatie
Bos Konstruktie en Machinebouw is een internationaal gekende fabrikant van kilverborden en schuifdozers. De schuifdozers met binnenbak worden voor de grotere egalisatieklussen ingezet en zijn voorzien van een hydraulische losbodem of van een hydraulisch afschuifblad. Daarnaast produceert het bedrijf walkantfrezen voor het verwerken van slootmateriaal en voor het verlagen van slootkanten.
Sloot- en bermonderhoud
Een andere grote tak van het bedrijf is de bouw van geavanceerde sloot- en bermonderhoud machines. Bos levert maaiarmen in alle soorten en maten, inclusief de benodigde aanbouwmachines. Zoals klepelmaaiers (desgewenst met afzuigturbine), houtversnipperaars en maaikorven.
Armmaaiers voor SYN TRAC ST420 communal trac
In opdracht van het Oostenrijkse Syn Trac GmbH bouwt Bos speciale aanbouw maaiarmen voor deze werktuigendrager. Met een maximum snelheid van 80 km/h is de machine daarom zeer geschikt om in te zetten voor bermwerk en gladheidsbestrijding rondom (snel)wegen. De machine kan ook in hondengang rijden en schrikt niet terug voor een balenpers of opraapwagen. Voorzien van twee maaiarmen heeft de machine ook een grote capaciteit.
Achteropbouw maai-arm
De al opgebouwde achteropbouw maai-arm is de driepunts HE 9054 Gfe HD. De draaikrans heeft een bereik van 360 graden. De maai-arm heeft een functie voor klepelen, voor maaikorven en voor kraanwerk. Bediening via joystick. Het giekbereik is maar liefst 9 meter.
Aan de giek kan je via een snelwisseldrager verschillende werktuigen koppelen, desgewenst met een hydraulische draaikop. Giekbediening loopt via de load sensing pomp van de SynTrac. De aandrijving van de werktuigen vindt plaats door de hoge druk pomp die Bos in het adapterframe van de maai-arm bouwt. Deze pomp is volledig regelbaar via het display zodat verschillende werktuigen met verschillende oliebehoeften correct aangestuurd kunnen worden.
Armmaaier met ‘stekker’ vast te koppelen
Aan zowel de voor- als achterzijde van de SYN TRAC is via een plug-and-play koppelstation, de armmaaier als een ‘stekker’ aan de trekker vast te koppelen. Uiteraard is het bouwen van de speciale ‘inrijkoppeling” met snelkoppelingen voor aftakas, hydrauliek en elektriciteit, maatwerk. Op de foto hierboven is goed de zwarte ‘aansluitstekker’ te zien. De maai arm is nog in aanbouw. De in het frame geïntegreerde afsteunpoten zijn voor de assemblage uitgeschoven.
BOS HE7544-Fce-HD
Deze BOS HE7544-Fce-HD met een aan- en afkoppelbaar overrijdframe gaat op transport voor aflevering. De combinatie is in de kleuren van de Fendt 724 Vario van de klant Steinhage Landtechnik gespoten. De schuifgiek heeft een giekbereik van 7,5 meter en voor de aandrijving van de klepelmaaier is een hogedruk pomp gemonteerd. De giek heeft daarmee een zwenkbereik tot 200 graden. De giek staat in de transportstand standaard naar achteren, waardoor de chauffeur dus vrij zicht naar voren heeft tijdens het rijden van en naar de klus.
Overrijdframe met vier koppelingen
Het overrijdframe met de armmaaier is met vier koppelingen aan de trekker bevestigd. Het afkoppelen is in 5 minuten gerealiseerd, waardoor de trekker snel voor ander machinewerk beschikbaar is. Voor loonwerkers die niet volcontinue maaiwerk hebben is deze aanbouw mogelijkheid een efficiënte optie om de maaitrekker ook voor ander werk inzetbaar te houden.
Kilverborden
Dit midi kilverbord wordt opgebouwd voor overzeese export. Het kilverbord is voorzien van een Leica laserbesturing met 3D control bedieningsterminal, waarmee al het voorkomende landmeetkundig bodemegalisatiewerk is uit te voeren. Voor GPS gestuurd kilveren op basis van een perceeltekening die afschot en grondverplaatsing in beeld brengt, bouwen ze ook GPS op deze kilverbak.
Verderop een aantal mini kilverborden, gebouwd voor diverse klanten in binnen- en buitenland.
Met dank aan Jurwin de Vries voor de rondleiding en toelichting.
Tekst en beeld: Jan Geert Vedelaar