Vaak worden inkuilmiddelen gebruikt als de omstandigheden bij de kuilgraswinning niet optimaal zijn. Dit terwijl het middel juist veel toegevoegde waarde heeft als het ingekuilde gras van hoge kwaliteit is. Een proef van onderzoeks- en adviesorganisatie Groeikracht in 2021 bevestigt dit laatste.
In de proef van Groeikracht werd gebruik gemaakt van het inkuilmiddel Pioneer 1188. Bij kuilgras dat hiermee was behandeld was 57 dagen na inkuilen aanzienlijk minder verlies aan drogestof opgetreden: zeven procent ten opzichte van dertien procent bij onbehandeld gras. Daarnaast ging dankzij het inkuilmiddel minder eiwit verloren.
Kuil eerder stabiel met inkuilmiddelen
Het beperkte verlies van droge stof komt doordat het inkuilmiddel ervoor zorgt dat suikers sneller worden omgezet in melkzuur. De pH zakt sneller, waardoor er minder koolhydraten en eiwitten worden afgebroken. Doordat de kuil eerder stabiel is, blijft er meer drogestof behouden. Het middel heeft voor langere tijd effect. In de proef van Groeikracht werd bij gebruik van Pioneer 1188 de drogestof-afbraak stilgelegd. Bij het onbehandelde gras ging de afbraak gestaag door.
Minder ammoniakvorming: minder eiwitverlies
Het eerder stabiel worden van de kuil heeft ook invloed op het eiwitgehalte. Als kuilgras nog niet stabiel is, gaat veel eiwit verloren door omzetting naar NH3 (ammoniak). Bij gebruik van Pioneer 1188 lag de vorming van NH3 na veertien dagen stil, terwijl deze in onbehandeld gras bleef oplopen.
Minder ammoniak betekent niet alleen minder verlies van eiwit, maar ook minder verlies van smaak. Daardoor is de opname beter. Aan dit laatste draagt Pioneer 1188 ook bij dankzij het hogere melkzuurgehalte en verminderde vorming van boterzuur, zo blijkt uit de praktijk.
Rendement al snel 16 euro per ha dankzij inkuilmiddelen
Met de huidige hoge prijzen van krachtvoer, kunstmest en meststoffen is het gebruik van een inkuilmiddel extra interessant. Met een investering van 18 euro per hectare voor het inkuilmiddel kan een melkveehouder per hectare 34 euro besparen op drogestof-verliezen. Een winst van 16 euro per hectare dus. Met één grassnede van veertig hectare is dit € 640,-
De besparing ontstaat doordat er per hectare 210 kilogram drogestof extra behouden blijft met een waarde van € 0,16 per kilogram. Hierbij wordt uitgegaan van 3.500 kilogram drogestof gras per hectare met zes procent minder drogestof-verlies. Naast minder verlies aan drogestof zorgt het inkuilmiddel ook voor een betere kwaliteit van het voer en een lagere ammoniakfractie.
De proef van Groeikracht
De proef van Groeikracht vond plaats bij een tweede snede gras op zandgrond in het Achterhoekse Meddo. Er werd gemaaid op 29 mei ’s avonds. Op 30 mei werd aan het eind van de dag één keer geschud waarna een paar uur later werd geharkt. Het streven was 35-40 procent droge stof.
Op 31 mei werd er ’s ochtends ingekuild. Het gras werd gehakseld en in balen gestopt. Bij het hakselen werd de aanbevolen hoeveelheid Pioneer 1188 gebruikt. Elke baal werd bemonsterd en gewogen. Voor wikkelen bleven alle balen drie uur open. Het gras is de baal ingegaan met gemiddeld 36,3 procent drogestof en 15,4 procent ruw eiwit. Op dag 7, 15, 29 en 57 werden de balen weer gewogen en bemonsterd.
Tekst: Gerben Hofman