Iedere maand behandelt Agrifirm een veel gestelde vraag over groenbemesters. Deze maand de vraag: “ Hoe kun je jouw groenbemester het best onderwerken?” Specialist Gerard de Pee geeft antwoord.
“Goede timing is belangrijk. Je moet een balans vinden. Laat onderwerken geeft latere mineralisatie, bij te vroeg onderwerken heb je juist mogelijk N-verliezen. Daarnaast moeten de omstandigheden zeker ook niet te nat zijn.”
Inkuilen
“Als je een heel pak groenbemester hebt en ook nog eens natte omstandigheden riskeer je het gewas als het ware ‘in te kuilen’. Door al het vocht uit de groenbemester zelf, regen en de bodem krijg je zuurstofloze omstandigheden waardoor het gewas niet goed kan verteren en zelfs kan gaan rotten. Het beste is dan om dan stapsgewijs te werk te gaan. Eerst je groenbemester te verkleinen, het geheel enkele dagen te laten drogen en vervolgens oppervlakkig in te werken. “
Hoe ga je de groenbemester kapotmaken?
“Het hoofdzakelijke doel van het kapotmaken is het versnellen van het verteringsproces en voorkomen van hergroei. Maak het vooral ook niet te fijn dat het een natte pap wordt. Het kapot maken van de groenbemester kun je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld rollen, klepelen maaien of schijveneggen. De meningen verschillen over wat de beste manier is. Het hangt ook van de soort af, hoeveel massa je hebt en wat het risico op hergroei is, gaat het ‘stropen’ in de volgteelt.”
Bron: Agrifirm