Afgelopen week is de snijmais gemiddeld 43 cm in lengte is toegenomen en is gemiddeld 2,72 m. Daarmee heeft de mais een flinke inhaalslag gemaakt in lengtegroei en is op de meetpercelen de achterstand t.o.v. vorig jaar bijna ingehaald. Overigens geldt dit natuurlijk niet overal in het land. Zeker de percelen die als gevolg van de weersomstandigheden zeer laat gezaaid zijn hebben een te grote groeiachterstand waardoor van een inhaalslag geen sprake kan zijn.
Niet alle mais die in het water heeft gestaan gaat dood
Het lijkt erop dat de snijmais die maar voor een gedeelte in het water heeft gestaan gewoon doorgroeit. Als gevolg van stress kost het de plant wel veel energie die mogelijk ten koste van de kolfzetting. In hoeverre dit ten koste gaat van de uiteindelijke voederwaarde is afwachten.
Hoger hakselen
Door de grote wateroverlast kan, als gevolg van aardverschuivingen/kapotte riolering en gebroken leidingen, het water zwaar vervuild zijn. Dit kan extra risico’s met zich meebrengen op het gebied van voedselveiligheid omdat de verontreinigingen achter kunnen blijven op de plant. Gedeeltelijk zal deze vervuiling als gevolg van de regen er nog van af kunnen spoelen; maar vooral aan de voet van plant kan vuil of gronddeeltjes achter blijven. Het advies is dan ook om de snijmais die gedeeltelijk in het water heeft gestaan hoger te hakselen; waardoor de kans op vervuiling met gronddeeltjes zo klein mogelijk is.
Inkuilmiddel toepassen bij snijmais
Onder normale omstandigheden zijn melkzuurbacteriën van nature in grote getale aanwezig op het gewas en daalt de pH over het algemeen snel. Op snijmais die voor een gedeelte onder water heeft gestaan kan als gevolg van de vervuiling het aantal melkzuurbacteriën op de plant lager zijn. Daarnaast kan als gevolg van de wateroverlast de plant besmet zijn met coliforme bacteriën waardoor het inkuilproces verstoord kan worden. Het toepassen van inkuilmiddel is dan ook aan te raden; zodat boterzuurbacteriën geen kans krijgen en broei zoveel mogelijk wordt voorkomen.
Bron: Agrifirm