Sencrop is in vijf jaar tijd in Europa uitgegroeid tot een grote aanbieder van weerstations voor zogenaamde connected netwerken. De weerstations leveren lokaal en nauwkeurig weerdata. Door deze data binnen een lokaal netwerk te delen, beschikken telers en hun adviseurs over waardevolle informatie om het teeltmanagement te optimaliseren. Deze maand is het 20.000ste weerstation geplaatst.
Agro-weer netwerk
Vijf jaar geleden begon Sencrop als technologische start-up met het opzetten van een agro-weer netwerk. Een netwerk dat bestaat uit weerstations die lokaal gegevens over onder andere temperatuur, luchtvochtigheid, windsnelheid en cumulatieve regenval verzamelen. Binnen het netwerk worden de gegevens van de individuele weerstations met elkaar gedeeld. Dit levert waardevolle weerdata op waarmee deelnemende telers hun management kunnen optimaliseren. Het ondersteunt de telers bij het bepalen van het juiste moment van bijvoorbeeld zaaien, beregenen of bespuiten. Deze werkwijze past in een sector die de overstap maakt naar precisielandbouw. Dit verklaart de groeiende belangstelling voor real-time nauwkeurige weerdata.
Internationale aanpak
De ontwikkeling van de Sencrop weerstations was in Frankrijk, maar het bedrijf heeft gekozen voor een internationale aanpak. Nederland was samen met België en Tsjechië in 2017 het eerste land buiten Frankrijk die de innovatieve weerstations ontdekte. In het voorjaar van 2020 was de mijlpaal van 10.000 stations bereikt. Slechts een jaar later, in juni 2021, is het netwerk van stations alweer verdubbeld. Het 20.000ste station is in Nedersaksen geplaatst.
Van Franse start-up naar Europees marktleider
Eind 2019 was Sencrop aanwezig in 14 Europese landen en Zuid-Afrika. Inmiddels staan dankzij een internationaal team van 11 nationaliteiten in dertig landen over de hele wereld weerstations van Sencrop. In Europa is Sencrop op het moment marktleider.
“Toen we Sencrop creëerden, wilden we bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzamere en efficiëntere landbouw. Vijf jaar later zien we tot ons genoegen dat onze toepassing nu door 18.500 landbouwers wordt gebruikt. De helft daarvan is ook onderdeel van een privaat netwerk die samenwerking tussen telers in hetzelfde gebied mogelijk maakt.” Aldus Martin Ducroquet en Michael Bruniaux, medeoprichters van Sencrop.
Bron: Sencrop