Een akkerbouwbedrijf op de klei loopt de kans veel fosfaat gebruiksruimte mis te lopen; doordat percelen in een lagere fosfaatklasse vallen. De oorzaak daarvan is de overgang naar een nieuwe indicatie van de fosfaat toestand, aldus Groen Agro Control.
Verlies fosfaat gebruiksruimte
De aanpassing van Pw naar P-PAE is niet voor iedereen gunstig. Groen Agro Control komt met een rekenvoorbeeld van een akkerbouwbedrijf van 118 hectare in Zeeuws-Vlaanderen. Dit bedrijf verliest met de nieuwe fosfaatindicatoren 1434 kilo aan fosfaat gebruiksruimte per jaar. Van het voorbeeldbedrijf zijn in 2020 zijn de Pw-getallen bepaald. Hiermee kunnen ze nog vier jaar de bemesting uitvoeren op basis van de huidige gebruikersnormen. Vanaf 2021 moeten alle bemonsteringen plaatsvinden op basis van P-Al en P-PAE.
PW bepaling in 2020 uitvoeren
Bedrijven waar vóór mei 2021 een nieuwe analyse moet worden genomen kunnen om deze reden beter in najaar 2020 hun percelen laten bemonsteren dan in het voorjaar van 2021, zo meldt Agro Control. Dan geldt voor de eerstkomende vier jaar het vaak gunstigere PW-getal. De grondanalyse moet voorafgaand aan een nazomerbehandeling met dierlijke mest plaatsvinden of minimaal 8 weken daarna. Percelen bemonsteren waarop geen dierlijke mest is uitgereden is altijd mogelijk.
Effecten op zand- en kleigronden
Groen Agro Control heeft de effecten van de nieuwe indicatie van de fosfaattoestand van 264 bedrijven op zand- en kleigronden in kaart gebracht. Op kleigronden wordt bij 28% van de percelen de fosfaatgebruiksnorm lager, de norm blijft gelijk op 55% van de percelen en 17% van de percelen krijgt een hogere fosfaatgebruiksnorm. Op dekzand blijft op 61% van de percelen de fosfaatgebruiksnorm gelijk, bij 26% van de percelen wordt de norm lager en bij 13% valt deze gunstiger uit.
Bron: Groen Agro Control