“Een aantal jaren geleden volgde ik een workshop bij Cumela. Toen werd de vraag gesteld: ‘Wat is het belangrijkste binnen je bedrijf? Plezier hebben in het werk… werken met mooie machines… het hebben van leuke collega’s en klanten.’ Dat waren tot mijn verbazing de reacties. Bij ons staat bovenaan: ‘Het verdienen van geld.’ Het was bijzonder dat ik de enige in de groep was die dit riep. Ik kreeg daar veel commentaar op. Volgens mij moet de intentie van een bedrijf dát zijn, anders kun je niet verder”, vertelt Kor van de Flier, vanuit het kleurrijke en moderne kantoorpand in Winschoten (Groningen).
“In de praktijk zie ik vaak loonbedrijven die het werk machtig mooi vinden, maar te weinig rekenen en dus niks overhouden. Loonbedrijven die meegaan met de klant die het altijd ‘zwaar’ heeft en vanuit hun goedheid te lage tarieven berekenen, houden dát in stand. Uiteindelijk wordt daar niemand gelukkig van en de bank begint ook te klagen. Op lange termijn is dat niet houdbaar. Als ondernemer ben je altijd degene die de klus aanpakt of niet. Er moet ergens een verdienmodel in zitten”, vertelt Kor van der Flier.
In 2007 namen de gebroeders Kor en Mark van der Flier het bedrijf wat zijn oorsprong in 1763 heeft van hun ouders over. In de loop der jaren werd de tak agrarisch minder en specialiseerde het in speciale grondverzetactiviteiten.
Van agrarisch loonwerk naar grondverzet
Van der Flier groep kent een rijke historie en is te herleiden aan de oudste molen van de provincie Groningen (gevestigd sinds 1763 in Winschoten). De onderneming wordt gerund door de gebroeders Kor (41) en Mark van der Flier (44). Tot in de jaren negentig van de vorige eeuw heette het bedrijf nog loonbedrijf Firma Edens, vernoemd naar de molen Edens. De vader van de gebroeders voerde agrarische werkzaamheden uit voor akkerbouwers in de regio. Mark van der Flier volgde de Streekschool en kwam in 1995 voor het bedrijf werken. Hij focuste zich op het grondverzet gebeuren. “Agrarisch loonwerk is moeilijk te plannen. Je bent altijd op de leukste momenten van het jaar aan het werk. Bovendien vind ik het veel uitdagender om met een graafmachine aan werk te zijn,” vertelt hij. “Halverwege de jaren negentig kocht ik een oud kraantje en ging daarmee aan de slag. Dat ging goed en we kochten er nog een kraantje en minikraantje bij. We ruilden steeds frequenter agrarische machines in en kochten daar graafmachines voor.” Door de komst van een nieuw woon-, werk-, en recreatiegebied ten noorden van Winschoten ‘Blauwestad’ genaamd, verdwenen veel agrarische werkzaamheden in het werkgebied.
Kor van der Flier reisde na het voltooien van de SOMA-opleiding naar het buitenland, werkte op een baggerschip en ging in 2001 graandorsen bij een grote boer in Australië. “Toen ik terugkeerde naar Nederland ging ik in eerste instantie als kraanmachinist bij ons bedrijf aan de slag. Naarmate de tijd verstreek overlegden mijn broer Mark en ik steeds frequenter. In 2007 besloten wij om het bedrijf over te nemen van mijn ouders”.
Het zuigen van grond is een specialistische vorm van grondverzet. Deze wordt voornamelijk ingezet wanneer er een verhoogd risico is betreffende kabelschade.
Verschillende werkzaamheden onderbrengen in BV’s
Van der Flier Groep richt zich met name met graafmachines en trekkers op activiteiten gerelateerd aan het grondverzet. Een andere tak is het grondzuigen. “Dat is een specialistische vorm van grondverzet en zetten wij voornamelijk in wanneer wij in terrein met een verhoogd risico zitten omtrent kabelschade. In de binnenstad bijvoorbeeld, maar ook in de industrie of petrochemie waar veel kabels en leidingen liggen. Daarnaast hebben wij nog een andere bedrijfstak en dat is koud leidingen doorzagen. Daarvoor hebben wij machines uitgedacht waarmee we stalen leidingen op een koude manier – dus zonder vonkvorming – kunnen doorzagen. Wat wij ook doen vanuit een grote tank op plekken waar we anders slecht bij kunnen komen, is zandblazen. In de zomermaanden maaien wij met speciale maaiverzamelboten waterplanten. Al deze werkzaamheden hebben wij ondergebracht onder verschillende BV’s om het risico te verspreiden. Dit geeft een goed beeld van de inkomsten in het bedrijf en helpt ons om de juiste beslissingen te nemen. Onze belangrijkste klanten zijn grote aannemers als HAK, KWS of Oosterhof-Holman. Maar ook voor overheidsinstanties als provincies en waterschappen of nutsbedrijven als Enexis of Waterbedrijf, voeren wij klussen uit”, aldus Kor van der Flier.
Feeling houden met collega’s en klanten
“Met circa veertig werknemers zijn wij voornamelijk actief in Noord-Nederland. Af en toe trekken wij naar andere regio’s en gaan de grens over richting België of Duitsland. Wij streven als eigenaren ernaar dat we niet vast op kantoor of op een machine komen te zitten. Bij veel ondernemers die een eigen zaak hebben, zien we vaak dat ze op een gegeven moment op een positie komen die ze eigenlijk niet willen. Wanneer je dat niet wilt, moet je daarvoor waken. Af en toe springen wij nog op een machine of wanneer iets kapot is, steken wij onze kop onder de motorkap. Dat vinden wij leuk. Op deze manier blijf je ‘feeling’ houden met klanten en collega’s. Veel eigenaren hebben het te druk om een bedrijf op de goede manier te kunnen runnen. Ze vinden dat niet leuk en zijn er soms zelfs niet goed in. Het is dan beter voor het bedrijf om iemand op die positie neer te zetten die dat wel kan.”
Keuze gemaakt om ons te specialiseren
Mark van der Flier heeft zich altijd bezig gehouden met de planning van het grondverzetgebeuren. “Ik deed dat voor het grondzuigen en regelde het onderhoud van de machines”, legt broer Kor van der Flier uit. “We hebben op een gegeven moment het roer omgegooid en Mark is technisch en ik commercieel directeur geworden. Wij denken namelijk dat mensen met andere kwaliteiten beter kunnen plannen dan wij. Mark houdt zich bezig met de technische zaken en ik heb nu tijd voor andere dingen zoals: Waar kunnen wij in de toekomst geld mee verdienen. Je komt tot creatieve ideeën. Dat lukt niet wanneer je het te druk hebt en alleen maar loopt te rennen. Dit is ondernemen en vinden wij leuk.”
“Wanneer je kijkt naar succesvolle bedrijven zie je dat zij een duidelijke visie hebben. Bedrijven waar dat ontbreekt, doen van alles maar een beetje. Je stijgt eigenlijk nergens boven uit. Wij hebben duidelijk gezegd die tak, het grondverzet, gaan we doen. Wij willen meer dan alleen maar een kuub grond van links naar rechts verzetten. Daar komt dus ook enig denkwerk bij kijken. Grondzuigen is specialistisch werk en bij het maaien van waterplanten hebben we ook gekozen voor een speciale oplossing in de vorm van een maaiverzamelboot in combinatie met personeel dat oplossingsgericht meedenkt wat een klant van ze verwacht. Wij hebben de keuze gemaakt om ons daarin te specialiseren. Wekelijks bel ik met de klanten om te informeren hoe een opdracht is volbracht. Kunnen we zaken verbeteren of veranderen? Het zijn vaak simpele dingen, denk aan vragen als: Waren de jongens netjes op tijd? Hebben zij de werkzaamheden naar tevredenheid uitgevoerd? Bij het aannemen van personeel kijk ik meer naar karakter en minder naar opleiding.”
Normaliter halen de graafmachines bij Van der Flier niet de 10.000 draaiuren.
Speciale machines
“Voor een speciale grondzuigauto kopen wij een vrachtwagenchassis. De opbouw wordt in een fabriek te Duitsland uitgevoerd. Dit is natuurlijk wel wat anders dan een graafmachine. Achter de grondzuigauto hangt een slang, die wij boven de grond hangen. Deze slang zuigt de grond wat eronder zit eruit. Het voorkomen van graafschade is een groot voordeel van deze werkmethode. Stel: je hebt een huis gekocht en wilt er een zwembad onder. Dan komen wij en zuigen ruimte voor het zwembad eronder. In 2007 zijn wij met grondzuigen begonnen. Thans rijden wij met negen auto’s rond. Dit jaar komen er nog drie bij.”
Waterplanten maaien
“De gemeente Oldambt kwam bij ons met een probleem. Namelijk dat in het nieuwe recreatiegebied de ‘Blauwe Stad’ de waterplanten te hard groeien. Dit had negatieve gevolgen op de recreatie. In overleg met fabrikant Conver uit Giessen hebben wij een speciale vijftien meter lange maaiverzamelboot laten bouwen. In 2011 zijn wij met het maaien van de waterplanten in een areaal van vierhonderd hectare gestart. Aan de ene kant zijn de planten hinderlijk, aan de andere kant zijn ze broodnodig. Waterplanten zorgen immers voor schoon water. Omdat de waterplanten harder groeien dan dat wij maaiden, moest er nog een maaiboot komen. Door een app-groep, waar wij ook in zitten en bestaat uit gebruikers zoals eigenaren van rondvaartboten, verhuurders van boten en dergelijke, worden wij op de hoogte gehouden waar de meeste waterplanten groeien en overlast is. Ook wordt er af en toe met een vliegtuig overheen gevlogen om te kijken waar de waterplanten zich begeven. Dat is een manier om de planten te lokaliseren. De ‘Blauwe Stad’ is het grootste project wat door het waterschap wordt gemonitord. Vanaf 1 juni tot in september maaien wij middels gps dagelijks met één tot drie boten. Na september groeien de planten minder hard en loopt het recreatieseizoen ook ten einde. In 2017 kregen wij nog een opdracht om in een stuwmeer te Duitsland maaiwerkzaamheden te verrichten. Dus weer een uitbreiding en een investering in een nieuwe Conver maaiboot,” stipt Kor van der Flier aan.
De gemeente Oldamt meldde zich bij ons dat de snelgroeiende waterplanten overlast verzorgden voor de recreatie. In overleg met fabrikant Conver uit Giessen hebben wij een speciale 15 m lange maaiverzamelboot laten bouwen.
Van der Flier groep
Opgericht: 1763, gevestigd in Winschoten (Groningen)
Aantal medewerkers: 40 personeelsleden
Werkzaamheden: specialistische grondverzetactiviteiten zoals grondzuigen, koud leidingen doorzagen, zandblazen en maaien van waterplanten
Machinepark: John Deere, Conver, Kobelco, Liebherr, Beco
Klanten: aannemers zoals HAK, KWS of Oosterf Holman maar ook overheidsinstanties, provincies, waterschappen of nutsbedrijven zoals Enexis of Waterbedrijf
Regio: voornamelijk Noord-Nederland (af en toe in België en Duitsland)
Tekst: Annelies Bakker
Foto's: Annelies Bakker en Van der Flier groep